Het scanteam van Buurtteam Energie Zuidlaren gaat deze winter met de warmtebeeldcamera op pad om bij mensen thuis warmtescans uit te voeren.
Het scanteam van Buurtteam Energie Zuidlaren gaat deze winter met de warmtebeeldcamera op pad om bij mensen thuis warmtescans uit te voeren.

Buurtteam biedt ook in 2022 eerste hulp bij energiebesparing

Algemeen

ZUIDLAREN - Buurtteam Energie Zuidlaren wil ook in 2022 woningeigenaren uit Zuidlaren eerste hulp bieden bij het energiezuiniger maken van woningen. Die hulp bestaat uit het in of nabij een wijk/dorp organiseren van voorlichtingsavonden over thuis energie besparen, het aanbieden van Energiecoaches en warmtescans én het houden van een Energiemarkt. 

Bij het maken van de plannen voor 2022 en ook in de uitvoering trekt het buurtteam samen op met andere organisaties, zoals de gemeente Tynaarlo, Energiecoöperatie Drentse Aa en het Drents Energieloket. Volgens Ugo Leever, voorzitter van het buurtteam, wordt 2022 een interessant jaar. ,,Begin 2022 stelt de gemeente de Transitievisie Warmte vast. In het concept staat dat de focus komt te liggen op het stimuleren van bewoners om hun woning energiezuiniger te maken. Bewoners die stappen willen zetten - ook vanwege de sterk gestegen energieprijzen - kunnen bij Buurtteam Energie Zuidlaren terecht.”

Afgelopen jaar gooide het coronavirus veel roet in het eten van Buurtteam Energie Zuidlaren, waardoor geplande activiteiten geen doorgang konden vinden. Zeer teleurgesteld was het buurtteam dan ook dat ook de Energiemarkt van 18 november moest worden afgelast. ,,Het had dé afsluiting moeten zijn van een reeks van activiteiten gericht op de wijken Zuid-Es en Schuilingsoord”, aldus Leever. ,,Veel bezoekers bij onze activiteiten vertelden dat ze graag deze bijeenkomst zouden willen bezoeken. Een ideale gelegenheid voor het stellen van vragen, want ze willen als woningeigenaar goede keuzes maken.” Leever is dan ook blij dat de betrokken bedrijven - BEVO Isolaties en Duurzaamheid, Veenstra Schilderwerken, Platen Duurzame Technieken en De Warmtepompspecialist - toegezegd hebben om samen met Buurtteam Energie Zuidlaren in het voorjaar van 2022 te gaan voor de herkansing.

Buurtteam Energie Zuidlaren zit in de wintermaanden niet stil. Drie leden van ‘Scanteam Zuidlaren’ gaan met de warmtebeeldcamera op pad om bij mensen thuis warmtescans uit te voeren. De eerste twintig scans zijn al uitgevoerd en vele warmtelekken opgespoord. Tot april 2022 is het scanteam al volgeboekt. Er zijn nog circa vijftig scans te gaan.