Genieten van hapjes en drankjes bij horecaondernemers in het centrum van Zuidlaren (foto Herman van Oost)
Genieten van hapjes en drankjes bij horecaondernemers in het centrum van Zuidlaren (foto Herman van Oost)

Zuidlaren komt weer tot leven tijdens culinair ‘lockdown-loopje’

Algemeen

ZUIDLAREN - Het was afgelopen zaterdag een groot succes: het culinaire ‘lockdown-loopje’ dat negen horecaondernemers in Zuidlaren gezamenlijk organiseerden. Met een strippenkaart konden de deelnemers aan het loopje de diverse ondernemingen bezoeken en daar genieten van fijne hapjes en drankjes. Het zorgde voor een geweldige sfeer in het dorp, na weken van donkere stilte.

Met spanning was ook in Zuidlaren uitgekeken naar de persconferentie van vrijdagavond. Wat zou er in Den Haag nu weer besloten zijn? Het lockdown-loopje kon sowieso echter doorgaan binnen de regels voor veiligheid en gezondheid. Achteraf viel het loopje samen met de heropening van de winkels en verschillende andere ondernemers in het dorp. Het zorgde ervoor dat zaterdagmiddag velen de weg naar het dorpscentrum wisten te vinden. Theresia Tuinman, bedrijfsleider van restaurant Bij Cosineros, kijkt met veel plezier terug. ,,Het is geweldig goed verlopen. We hebben alleen maar blije mensen gezien, met een glimlach van oor tot oor. Het gonsde door het hele dorp, de stemming was bijna euforisch.” Het al snel uitverkochte lockdown-loopje droeg daar in belangrijke mate aan bij. ,,We raakten de 300 strippenkaarten al gauw kwijt. Achteraf denk ik dat we er ook zeker 400 à 500 hadden kunnen verkopen. Het weer was goed, dus dat hielp zeker ook mee.”

Het idee voor een ronde langs de horecaondernemers in het dorp was al eerder ter sprake gekomen, maar kreeg nu echt concreet vorm, zo legt Tuinman uit: ,,Marc Willemse was erover in gesprek met Elly van der Vecht van lunchroom ‘t Zuudloardertje en daar kwam het idee opnieuw op. Ik heb een ontwerp voor de strippenkaart gemaakt en daarmee zijn we rondgegaan in het dorp. Al snel haakten nog zeven enthousiaste ondernemers aan en konden we doorpakken.”

Het menu van het loopje werd een mooie en gevarieerde mix van hapjes en drankjes: amuses bij brasserie Bommel, een broodje huisgemaakte hamburger bij Op ‘t Olle Stee, koffie bij Klasbak, jägerthee bij Grand Café Zuidlaren, glühwein en kwast bij De Gouden Leeuw, hotdog bij Eethuis Voor Allen, twee soorten gebak bij ‘t Zuudloardertje, warme chocolademelk bij het Boschhuis en wintercocktail bij Bij Cosineros. ,,Van tevoren hebben we nog een affiche gemaakt om mensen erop te wijzen dat ze bij drukte even een ommetje konden maken om de mooie plekken in Zuidlaren te bekijken. Maar het verliep helemaal prima, zonder grote opstoppingen.”

De terrassen van de ondernemers waren mooi aangekleed: strobalen, oliedrums, vuurkorven en warmhoudkleedjes ontbraken niet. ,,Al met al zorgde dat voor een heel bijzondere sfeer in het dorp. Veel mensen hadden een Zuidlaardermarktgevoel. Geweldig dat we dat met elkaar hebben kunnen bereiken. Ook burgemeester Marcel Thijsen kwam nog even langs en liet zijn grote betrokkenheid bij ondernemers en inwoners duidelijk blijken. Het succes van deze eerste versie van het lockdown-loopje smaakt zeker naar meer”, zo sluit Theresia Tuinman af.