Voor jonge fruitbomen is snoeien erg belangrijk. (foto Landschapsbeheer Drenthe)
Voor jonge fruitbomen is snoeien erg belangrijk. (foto Landschapsbeheer Drenthe)

Landschapsbeheer Drenthe organiseert snoeicursus in Tynaarlo

Algemeen

TYNAARLO - Landschapsbeheer Drenthe organiseert de komende maanden drie cursussen over het snoeien van jonge hoogstamfruitbomen. Indien de coronamaatregelen het toelaten vindt in maart een cursus op locatie plaats in de gemeente Tynaarlo.

Fruitbomen leveren een belangrijke bijdrage aan de soortenrijkdom in Drenthe. Zo vinden diverse diersoorten er voedsel en biedt een boomgaard onderdak aan onder andere de steenuil. Om fruitbomen op de juiste wijze te onderhouden en de groei van fruit te stimuleren, is juiste kennis daarover noodzakelijk.

De snoeicursus gaat in op het onderhoud van jonge fruitbomen. In de eerste jaren na de aanplant is het namelijk belangrijk om de boom de juiste vorm mee te geven. Op die manier wordt de vruchtgroei gestimuleerd en kan men na verloop van tijd genieten van heerlijke appels of peren. Een appelboom moet bijvoorbeeld een appelvorm krijgen en een perenboom een piramidevorm.

Van oorsprong hadden veel boerderijen in Drenthe een boomgaard die bestond uit verschillende soorten (hoogstam)fruitbomen. Vanwege de waardevolle bijdrage aan het streekeigen karakter stimuleert Landschapsbeheer Drenthe de inrichting en onderhoud van boomgaarden.

De eerste cursus wordt online en op twee avonden gegeven: op 10 en 17 februari. Deelnemers leren meer over de ontwikkeling en de verschillende beheermogelijkheden van hoogstamfruitbomen en de best mogelijke snoeiwijze. Ze krijgen inzicht in de theoretische achtergronden van het snoeien en ontvangen praktische tips. Tevens wordt aandacht besteed aan bodem en bemesting. De cursus wordt verzorgd door Karin Edens van snoeibedrijf De Boomgaard. De tweede en derde cursus hoopt Landschapsbeheer Drenthe weer op locatie te kunnen geven. Op donderdag 3 en zaterdag 5 maart staat een cursus gepland in de gemeente Tynaarlo.

Aanmelden voor de snoeicursus kan via de website van Landschapsbeheer Drenthe: www.lbdrenthe.nl.