De brug over de Oostermoerse Vaart in De Groeve.
De brug over de Oostermoerse Vaart in De Groeve.

GroenLinks verbaasd over omleidingsroute via De Groeve

Algemeen

DE GROEVE - Terwijl de provincie Groningen vanwege Operatie Julianaplein weggebruikers uit zuidelijke richting onder meer een omleidingsroute via de N386 adviseert, werpt de provincie Drenthe hier een barrière op door op de brug over de Oostermoerse Vaart in De Groeve één rijstrook af te sluiten voor verkeer. Volgens de GroenLinks-fractie in de gemeente Tynaarlo staat dit op gespannen voet met elkaar.

In verband met de aanpak van de zuidelijke ringweg in Groningen is het Julianaplein de komende drie maanden afgesloten voor verkeer. Het verkeer dat vanuit zuidelijke richting naar Groningen gaat, wordt geadviseerd gebruik te maken van een aantal omleidingsroutes. Eén daarvan is over de N386: via Zuidlaren, De Groeve en Kropswolde. Onlangs maakte de provincie Drenthe echter bekend dat de brug over de Oostermoerse Vaart in De Groeve vanaf aanstaande maandag gedeeltelijk wordt afgesloten en dat het verkeer hier geregeld gaat worden door middel van verkeerslichten. Dit zal onherroepelijk leiden tot oponthoud en vertragingen.

,,De GroenLinks-fractie is uitermate verbaasd over het feit dat de ene provincie adviseert de N386 te gebruiken en de andere provincie daar tegelijkertijd barrières opwerpt”, aldus raadslid Klaas Kuipers. ,,De aanbevolen omleiding zal zorgen voor een grote verkeersdruk in onder andere De Groeve. En door de gedeeltelijke afsluiting van de brug bestaat het gevaar dat het verkeer alternatieven gaat zoeken, bijvoorbeeld via De Knijpe en Zuidlaarderveen. Wat ons betreft een ongewenste zaak.”

Kuipers heeft zijn zorgen geuit in een brief aan het college van B en W van Tynaarlo. Hij wil onder meer weten of de omleidingsroute via de N386 met het college is gecommuniceerd en welke mogelijkheden het college heeft om het gevaar van opstoppingen en sluiproutes te voorkomen.