Restaurant Bij Cosineros biedt nu het bier De Vreemdeling van brouwerij Maallust van de tap.
Restaurant Bij Cosineros biedt nu het bier De Vreemdeling van brouwerij Maallust van de tap.

Bij Cosineros tapt De Vreemdeling

Algemeen

ZUIDLAREN - Restaurant Bij Cosineros in Zuidlaren heeft om de paar maanden een nieuw bier van de brouwers van Maallust op de tap. De Vreemdeling is nu aan de beurt: een lichtzoet bovengistend blond bier geïnspireerd op Vlaamse receptuur. Freddy de Vries, ambassadeur van Maallust en verantwoordelijk voor de logistiek van de Veenhuizense brouwer, geeft toelichting.

,,Eens per jaar gebruiken we de verse groene hop voor het brouwen van een bijzonder bier”, zo steekt De Vries van wal. ,,Dat doen we medio september, met hop rechtstreeks uit de plukmachine. Dit jaar is het de beurt aan een sterk blond bier. Daarin komt de kruidige en fruitige smaak van onze verse Veenhuizer Willamettehop prachtig tot zijn recht.” Het is ook een mooi eerbetoon aan de geschiedenis. De Vries: ,,De oorsprong van de Drentse hopteelt gaat terug tot 1650. Peize was destijds het hopcentrum van Noord-Nederland. De rijke traditie heeft in 2018 een vervolg gekregen. Niet in Peize maar in Veenhuizen, amper 20 kilometer verderop. En zo komt er weer professioneel geteelde hop van Drentse gronden.”

Het resultaat is een prachtig blond bier, met volle kruidige en fruitige alcoholische smaken, ondersteund door een zachte moutigheid. Hoog in alcohol maar droger en hoger in koolzuur dan een tripel; een bier voor de liefhebber dus. Tot slot de vraag aan Freddy de Vries hoe hij aankijkt tegen de regionale samenwerking van de brouwerij met het Zuidlarense restaurant van Marc Willemse: ,,Zowel de Maallust-brouwerij als restaurant Bij Cosineros is eigentijds en houdt van ambachtelijkheid en brouwen met alleen de beste ingrediënten. Dit is natuurlijk ook van toepassing op restaurant Bij Cosineros, dat vooral gerechten heeft uit de streek.”


!