Michiel Gerding tijdens zijn lezing in De Ludinge.
Michiel Gerding tijdens zijn lezing in De Ludinge.

Bijeenkomst over het boerenleven in Drenthe bij Historische Vereniging Zuidlaren

Algemeen

ZUIDLAREN - Historische Vereniging Zuidlaren heeft gisteren de tweede bijeenkomst van dit seizoen gehouden. Michiel Gerding gaf in De Ludinge een lezing met als titel ‘Boeren, Boerderijen en Brinken’.

Nadat voorzitter Hennie Fidder van Historische Vereniging Zuidlaren de aanwezigen welkom had geheten en had aangegeven blij te zijn dat er eindelijk weer een bijeenkomst mogelijk was na een lange periode van coronamaatregelen, gaf zij het woord aan de inleider van de avond: Michiel Gerding, voormalig provinciaal historicus in Drenthe. Gerding stond stil bij de archeologische waarden van het boerenleven in Drenthe. Drenthe en boeren zijn en blijven onlosmakelijk met elkaar verbonden. De eerste boeren woonden in Drenthe en ook nog worden veel dorps- en stadsgezichten in de provincie bepaald door de eeuwenoude brinken en niet te vergeten de vele marken. De lezing over het ontstaan van Drenthe werd door Gerding ondersteund met boeiend beeldmateriaal. Aan de orde kwam ook het ontstaan van de Drentse esdorpen vanuit de vroege middeleeuwen en hun zelfstandige en vaak eigenwijze boeren. Na zijn presentatie werd Gerding beloond met een warm applaus van het aanwezige publiek. Voorzitter Fidder bedankte hem voor zijn bijdrage en bood hem namens de historische vereniging een streekattentie aan.

De volgende bijeenkomst van Historische Vereniging Zuidlaren vindt plaats op 24 maart. Dan staat de jaarvergadering op het programma. Na de behandeling van de gebruikelijke jaarstukken zullen oude filmpjes van Zuidlaren worden vertoond.