Het eerste kievitsei in Drenthe is gevonden op een akker in de Broeklanden onder Sleen. (foto: Erwin Bruulsema)
Het eerste kievitsei in Drenthe is gevonden op een akker in de Broeklanden onder Sleen. (foto: Erwin Bruulsema)

Eerste kievitsei gevonden in Drenthe

Algemeen

DRENTHE - Jan Pier Cleveringa heeft zondagmiddag op een oude aardappelakker in de Broeklanden, een gebied onder Sleen, het eerste Drentse kievitsei gevonden. 

Vrijwillig weidevogelbeschermer Cleveringa, tevens coördinator van de vrijwilligersgroep Weidevogelnestbescherming Oosterhesselen, heeft zijn vondst gemeld bij Landschapsbeheer Drenthe. Boerenlandvogelcoördinator Erwin Bruulsema heeft geconstateerd dat het om een vers ei gaat. Al 25 jaar is Jan Pier Cleveringa (73) vrijwilliger bij de Weidevogelnestbescherming Oosterhesselen. Nog niet eerder in zijn carrière als nestbeschermer vond hij het eerste kievitsei. Jan Pier: ,,Ik doe al jaren mijn best en dit keer is het dan toch echt gelukt! Mijn kinderen grapten al wanneer mijn naam eens op de trofee zou komen te staan. Een paar jaar geleden vond iemand anders van onze vrijwilligersgroep het eerste Drentse kievitsei.’’ 

De kieviten waren al twee weken actief op het oude aardappelland van agrariër Mark Ziel. Jan Pier: ,,Ik hield de kievitsparen al een tijdje op afstand in de gaten en ik had ook al een aantal keer op het land gezocht. Helaas vond ik, tot vandaag, alleen lege nestkuiltjes. Gisteravond kon ik niet goed zien of de kieviten aan het broeden waren, dus ik besloot vanmiddag nog een keer te kijken, in de hoop het eerste kievitsei in Drenthe te vinden. En ja hoor, daar was het nestje met maar liefst twee eieren erin! Waarschijnlijk is het eerste ei afgelopen vrijdag al gelegd.’’ 

Jan Pier is al heel lang natuur- en vogelliefhebber en staat hier in de regio om bekend. Toen er destijds vrijwilligers werden gezocht voor de nestbescherming van weidevogels dacht men dan ook meteen aan hem. Over de vraag of hij vrijwillig weidevogelbeschermer wilde worden, hoefde hij niet lang na te denken. Inmiddels zet hij zich al 25 jaar met veel liefde in voor de bescherming van boerenlandvogels in Drenthe. In Oosterhesselen doet hij dit niet alleen: samen met 23 enthousiaste vrijwilligers beschermen ze de nesten in de omgeving, dit in goede samenwerking met de lokale boeren. 

Officiële start boerenlandvogelseizoen
Met de vondst van het eerste kievitsei is het boerenlandvogelseizoen in Drenthe officieel begonnen. Zo’n 350 vrijwillige weidevogelbeschermers gaan het veld in om kuikens van de tureluur, kievit, grutto, scholekster en wulp een goede start te geven. De vrijwilligers brengen bij honderden boeren de nesten in kaart en nemen beschermingsmaatregelen.