Afbeelding

‘Portrait de la jeune fille en feu’ in De Filmfabriek

Algemeen

BUNNE - Culturele Raad Eelde presenteert op zondag 27 maart de film ‘Portrait de la jeune fille en feu’ in De Filmfabriek in Bunne.

De eerste woorden van de film lijken een simpele instructie in een tekenles aan welgestelde meisjes, want meisjes van gegoede huize kregen in de 18e eeuw tekenles, net zoals ze poëzie leerden lezen en soms - als ze geluk hadden - een vreemde taal, om de loze tijd te doden tot dat onvermijdelijke moment waarop ze geacht werden in het huwelijk te treden. Die woorden komen uit de mond van Marianne, de personificatie van een van de zeldzame zelfstandige vrouwelijke kunstenaars uit de 18e eeuw (die dan ook nog eens voornamelijk vrouwen mochten schilderen), en een van de twee hoofdpersonen van deze nieuwe film van Céline Sciamma. Marianne is in die openingsscène niet alleen de lerares, maar ook het model. En haar woorden fungeren ook als advies aan de toeschouwer: begin niet te snel met interpreteren, kijk eerst en oordeel dan.

Maar meer dan dat alles zijn ze de sleutel tot haar herinneringen, net zoals het schilderij achterin de klas dat die herinneringen triggert, een portret dat ze pas heeft kunnen maken nadat ze langdurig om haar onderwerp heeft gecirkeld, En daarmee zou men ook het filmische motto van Sciamma’s eigen kunstenaarschap kunnen noemen. Want als haar films van één ding getuigen, dan is het van: kijken. Misschien is dat kijken nog wel belangrijker dan het portret. ‘Portrait de la jeune fille en feu’ gaat over die blik.

De filmvoorstelling in De Filmfabriek in Bunne begint zondag om 15.00 uur. Het reserveren van kaarten is mogelijk via www.cultureleraadeelde.nl.