Tijdens de Energiemarkt wordt onder meer informatie gegeven over het plaatsen van zonnepanelen.
Tijdens de Energiemarkt wordt onder meer informatie gegeven over het plaatsen van zonnepanelen.

Bedrijven bieden inwoners Zuidlaren hulp bij verlagen energierekening

Algemeen

ZUIDLAREN - Buurtteam Energie Zuidlaren organiseert op donderdag 7 april in CBS De Tol een Energiemarkt.

Op deze avond geven vier gekwalificeerde bedrijven uit de regio informatie over isolatie, glasvervanging, zonnepanelen en (hybride) warmtepompen: BEVO Isolaties & Duurzaamheid, Veenstra Schilderwerken (glasvervanging), Platen Duurzame Technieken (zonnepanelen) en Mulder Eelde (warmtepompen).

Maatregelen om het gas- en elektriciteitsverbruik te verlagen, zijn ‘hot’ op dit moment. Dit wordt vooral veroorzaakt door de sterke prijsstijgingen, die met name aardgas het afgelopen half jaar heeft doorgemaakt. Bedroeg de gemiddelde gasprijs in augustus 2021 nog zo’n 95 cent per kuub, half maart was deze al gestegen naar 2,66 euro per kuub. Bewoners die dit jaar een nieuw energiecontract hebben moeten afsluiten, betalen nu vaak vele honderden euro’s per jaar meer dan daarvoor. Wat de toekomst gaat brengen, is niet te voorspellen.

Het terugdringen van het aardgasverbruik is behalve uit klimaatoverwegingen dus ook uit financieel oogpunt iets om serieus op te pakken. Met dak- en spouwmuurisolatie kan al gauw 10 kuub aardgas per vierkante meter dak respectievelijk gevel bespaard worden. Veel bewoners hebben echter geen idee waar te beginnen. Welke aannemer, glaszetter of welk isoleerbedrijf is goed en wie kan is te vertrouwen? Buurtteam Energie Zuidlaren wil inwoners van Zuidlaren graag de helpende hand bieden bij deze zoektocht. Met de organisatie van de Energiemarkt in CBS De Tol, die op 7 april om 19.30 uur begint biedt het buurtteam inwoners van Zuidlaren de mogelijkheid in gesprek te gaan met bedrijven die kennis van zaken hebben. Voor meer informatie kan men e-mailen naar buurtteamzuidlaren@gmail.com.