Henk Berends.
Henk Berends.

Advies informateur Berends: linkse coalitie voor Tynaarlo

Algemeen

TYNAARLO - De gemeente Tynaarlo stevent af op een linkse coalitie met Leefbaar Tynaarlo, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en Gemeentebelangen. Dat is althans het advies van informateur Henk Berends.

Daags nadat de partij als grootste uit de bus was gekomen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen heeft Leefbaar Tynaarlo aan Berends gevraagd om de rol van informateur op zich te nemen. Die heeft vervolgens gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van alle negen partijen die de komende vier jaar in de gemeenteraad van Tynaarlo vertegenwoordigd zijn. Volgens Berends bleek daaruit dat veel partijen het in hoofdlijnen eens zijn over de te varen koers op het gebied van financiën, het sociaal en fysiek domein en een verdere ontwikkeling van participatie. ,,Daarnaast is behoefte aan een brede coalitie waarin partijen bestuurlijke verantwoordelijkheid willen nemen. De partijen die op basis van de gevoerde gesprekken het meest overeenkomen in de gezamenlijke wens tot een breed gedragen coalitie zijn GroenLinks, ChristenUnie, Leefbaar Tynaarlo, PvdA en Gemeentebelangen.” Gemeentebelangen heeft aangegeven geen wethouder te zullen leveren, zodat er gewerkt kan worden met een brede coalitie met een kleiner aantal wethouders.

Berends adviseert de nog aan te stellen formateur om een coalitie samen te stellen uit deze vijf partijen, die samen goed zijn voor 13 van de 23 zetels in de raad. Dat betekent dat in het nieuwe college van B en W geen plaats zal zijn voor D66 en CDA. Ook de VVD komt (opnieuw) buitenspel te staan, evenals Tynaarlo Nu dat vanuit het niets op drie zetels kwam en ook als een winnaar van de verkiezingen bestempeld kan worden.