Het winkellint langs de Stationsweg in Zuidlaren.
Het winkellint langs de Stationsweg in Zuidlaren.

Provinciale subsidie voor centrumontwikkeling Zuidlaren

Algemeen

ASSEN/ZUIDLAREN - Het college van Gedeputeerde Staten van Drenthe heeft besloten om een subsidie van 1 miljoen euro te verstrekken aan de gemeente Tynaarlo voor het realiseren van een compact en aantrekkelijk centrum in Zuidlaren.

De gemeente Tynaarlo werkt aan een intensief participatieproces om samen met betrokken partijen tot een compleet centrumplan te komen. Om een toekomstbestendig centrum te realiseren, is met name het bieden van ruimte voor uitbreiding of verhuizing van detailhandel binnen het beschermde dorpsgezicht nodig. De behoefte om het supermarktaanbod in Zuidlaren te versterken heeft aanzienlijke impact op de ruimtelijk economische structuur van het centrum. Gedeputeerde Henk Brink van de provincie Drenthe: ,,Zuidlaren heeft een goed en compleet aanbod van voorzieningen, maar de huidige opzet van winkels maakt dat een compact samenhangend centrum met daarin publiekstrekkers lastig te realiseren is. Met de subsidie stimuleren we de gemeente om een aanpak voor het centrum te ontwikkelen waarin zowel de voorzijde van het Prins Bernhardhoeveterrein ontwikkeld kan worden als een compact en aantrekkelijk kernwinkelgebied gerealiseerd wordt.” Provinciale Staten van Drenthe krijgen nog de gelegenheid om eventuele wensen en bedenkingen aan te geven ten aanzien van de subsidieverstrekking.

In 2019 hebben Provinciale Staten de bijdrage uit het Herstructureringsfonds gereserveerd. De gemeente Tynaarlo heeft een beroep op deze reservering gedaan. De incidentele subsidie wordt verstrekt binnen de kaders van de vorige Investeringsagenda, conform het Binnenstadfonds en het Herstructureringsfonds. Vanuit het Binnenstadfonds is bijgedragen aan het compacter maken van centrumgebieden, het aantal winkelmeters en leegstand te verminderen. Met het Herstructureringsfonds is een zetje gegeven aan gestagneerde vastgoedontwikkelingen.