GroenLinks-fractievoorzitter Miguel Ririhena.
GroenLinks-fractievoorzitter Miguel Ririhena.

Onbegrip bij GroenLinks over weigeren Klimaatklok

Algemeen

TYNAARLO - De GroenLinks-fractie in Tynaarlo heeft met onbegrip gereageerd op de weigering van het college van B en W om de Drentse Klimaatklok tijdelijk een thuis te geven in het gemeentehuis in Vries.

De gemeenteraad van Tynaarlo heeft onlangs een brief van Extinction Rebellion Drenthe ontvangen met de mededeling dat de gemeente Tynaarlo het verzoek om de Drentse Klimaatklok een tijdelijk thuis te geven niet zal honoreren. Reden hiervoor is dat het
gemeentehuis een neutrale plek moet zijn, een plek voor alle inwoners. 

De Klimaatklok is een dynamische klok die afhankelijk van het huidige uitstootniveau laat zien hoeveel tijd er nog rest voor het ‘koolstofbudget’ op is: een budget waarvan berekend is dat het nog een redelijke kans geeft om de opwarming van de aarde beperkt te houden tot 1,5 graden. 

GroenLinks Tynaarlo is erg verbaasd dat het verzoek van Extinction Rebellion Drenthe niet gehonoreerd wordt. Fractievoorzitter Miguel Ririhena: ,,De gemeente zou zich namelijk bewust moeten zijn dat de urgentie en de noodzaak om de opwarming niet
boven de 1,5 graden te laten komen enorm hoog is. De Drentse Klimaatklok zorgt juist voor bewustwording dat we allemaal moeten bijdragen aan de energietransitie en het verminderen van de uitstoot. GroenLinks Tynaarlo begrijpt niet waarom er wordt gesproken over neutraliteit. De boodschap gaat immers iedereen aan en is daardoor neutraal. Ook vinden wij het vreemd en veelzeggend dat de Drentse Klimaatklok in het provinciehuis van de provincie Drenthe en het gemeentehuis van de gemeente Midden-Drenthe wel tijdelijk een plek heeft gekregen. Kennelijk wordt de urgentie en noodzakelijkheid bij deze lokale besturen meer gevoeld dan in Tynaarlo.”

Tijdens de raadsvergadering van aanstaande dinsdag zal de fractie van GroenLinks tijdens het vragenrecht het demissionaire college hierover bevragen.