Jurryt Vellinga, fractievoorzitter van Leefbaar Tynaarlo.
Jurryt Vellinga, fractievoorzitter van Leefbaar Tynaarlo.

Leefbaar Tynaarlo start formatie op basis van advies informateur

Algemeen

TYNAARLO - Leefbaar Tynaarlo, tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van vorige maand uit de bus gekomen als grootste partij van de gemeente Tynaarlo, gaat van start met een formatieproces om samen met GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en Gemeentebelangen te komen tot een coalitieakkoord op hoofdlijnen. Daarmee volgt Leefbaar Tynaarlo het advies van informateur Henk Berends.

Na een gespreksronde onder leiding van informateur Berends lag er vorige week een adviesrapport waarin een coalitie van Leefbaar Tynaarlo, GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en Gemeentebelangen het meest kansrijk wordt geacht. De fractie van Leefbaar Tynaarlo heeft in de dagen daarna nog uitgebreid gesproken met andere partijen. ,,Hieruit blijkt, in ieder geval naar de mening van Leefbaar Tynaarlo, dat er inhoudelijk zeker op onderdelen vergelijkbaar gedacht wordt en ook dat er een positieve grondhouding is ten aanzien van samenwerking”, aldus fractievoorzitter Jurryt Vellinga. ,,Daarnaast ervaart Leefbaar Tynaarlo een zekere basis van vertrouwen naar de toekomst. Echter er zijn met deze partijen ook verschillen. Deze hebben te maken met de visie op het besturen van de gemeente en de wijze waarop vernieuwing vormgegeven zou moeten worden.”

Na een zorgvuldige afweging heeft Leefbaar Tynaarlo besloten om - conform het advies van de informateur - te starten met een formatieproces om samen met GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en Gemeentebelangen te komen tot een coalitieakkoord op hoofdlijnen. Vellinga: ,,Een akkoord met visie en een zekere ambitie, maar ook haalbaar en uitvoerbaar en met ruimte voor debat met de hele raad over belangrijke thema’s. Deze coalitie kijkt uit naar samenwerking in vertrouwen met elkaar, de gehele raad, de organisatie en zeker ook met de inwoners van Tynaarlo.”