Afbeelding

Jan Jakob Mooij geeft lezing over het notenschrift

Algemeen

GLIMMEN - Onder de titel ‘Broodje Met...’ geeft Jan Jakob Mooij op donderdag 12 mei een lezing over de geschiedenis van het notenschrift in dorpshuis De Groenenberg in Glimmen.

De meeste mensen leren van jongs af aan lezen en schrijven. Door middel van letters kunnen ze dan het gesproken woord vastleggen en doorgeven. Om zoiets met muziek te kunnen doen - zodat men een ander kan laten lezen om welke noten en klanken het gaat - is er het muzieknotenschrift, een ingenieus systeem waarmee toonhoogte en toonduur kunnen worden weergegeven. In deze lezing vertelt Jan Jakob Mooij hoe en wanneer dat notenschrift is uitgevonden, en hoe zich dat in de loop der eeuwen heeft ontwikkeld. Ook gaat hij in op de wijze waarop muziek in de drukkunst een plaats heeft gekregen, en hoe in de laatste decennia de computer en de printer die taak hebben overgenomen.

Jan Jakob Mooij was tijdens zijn arbeidzame leven neurochirurg en afdelingshoofd in het UMCG. Vanaf zijn jeugd speelt hij al hobo, en dat is hij naast zijn werk altijd blijven doen in diverse orkesten en kamermuziekensembles. Na zijn pensionering volgde Mooij met succes de bacheloropleiding hobo aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ook verdiepte hij zich in de achtergronden van met name de 20e-eeuwse muziek. Al sinds 1997 is Mooij een van de vaste hoboïsten in het Noordelijk Bach Consort. Daarnaast speelt hij veel kamermuziek en geeft hij met veel enthousiasme hoboles.

De lezing van Jan Jakob Mooij in dorpshuis De Groenenberg in Glimmen begint op 12 mei om 12.00 uur. Aanmelden kan via activiteiten@degroenenberg.nl of via geboektinharen.nl.