Medewerkers van politie en FIOD bij het bedrijfspand in Tynaarlo. (foto Persbureau Drenthe/Herman van Oost)
Medewerkers van politie en FIOD bij het bedrijfspand in Tynaarlo. (foto Persbureau Drenthe/Herman van Oost)

Politie stuit op drugslab in bedrijfspand Tynaarlo

Algemeen

TYNAARLO - De politie heeft gisteren in een bedrijfspand aan de Exportweg in Tynaarlo een drugslab aangetroffen.

Het drugslab werd min of meer bij toeval ontdekt: de politie was samen met de FIOD op deze locatie aanwezig in verband met een onderzoek naar grootschalige fraude met coronasteun. Hiervoor zijn gisteren vijf mannen afkomstig uit Assen, Groningen, Leek, Norg en Renkum aangehouden. Hun woningen en een woning in de gemeente Opsterland zijn doorzocht, evenals drie kantoorpanden in Tynaarlo en in de gemeenten Lingewaard en Noordenveld. Daarbij is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, drie personenauto’s en 19.000 euro contant geld. In het bedrijfspand in Tynaarlo stuitten de politie en de FIOD dus tevens op een drugslab.

De Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) is ingeschakeld om het drugslab te ontmantelen. Dat gebeurde gisteravond. Het onderzoek is nog in volle gang. De politie laat weten dat er - los van de vijf arrestaties vanwege mogelijke fraude met coronasteun - nog geen extra aanhoudingen zijn verricht.

Aanleiding voor het strafrechtelijk onderzoek was een aangifte van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Op tientallen TVL-aanvragen (Tegemoetkoming Vaste Lasten) stonden zeer hoge referentieomzetten die vele malen hoger waren dan de omzetten die waren aangegeven bij de Belastingdienst. Daardoor leek het dat de ondernemers door de corona-epidemie een grotere omzetdaling hadden dan in werkelijkheid het geval was. Het vermoeden is dat de vijf verdachten namens diverse bedrijven voor 6 miljoen euro onjuiste TVL-aanvragen hebben ingediend bij RVO. Bij deze aanvragen zijn vermoedelijk bewust valse omzetgegevens opgegeven, die onderbouwd zijn met valse documenten. De aanvragers hebben mogelijk geprobeerd een onjuiste voorstelling van zaken te geven om onrechtmatig TVL te ontvangen. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.