De Dorpskerk in Zuidlaren.
De Dorpskerk in Zuidlaren.

Feest van de Geest in Dorpskerk Zuidlaren

Algemeen

ZUIDLAREN - In het kader van het Feest van de Geest exposeert kunstenares Marianne Jansen in de periode tussen Hemelvaartsdag en Pinksteren in de Dorpskerk van Zuidlaren.

Het thema van het Feest van de Geest is dit jaar ‘In vuur en vlam’. De kerk staat in brand, maar er is geen vlam te zien. Er brandt een heilig vuur: het vuur van de geest. Marianne Jansen heeft haar vuur ontstoken, en heeft haar vuur vertaald in drie portretten. Niet van drie vrouwen, maar van drie visies op één vrouw: Maria Magdalena, de grote vriendin van Jezus. Een gewone én buitengewone vrouw, niets aan haar is heilig. Maria Magdalena is een krachtige vrouw. En deze vrouwen hoeven niet heilig te zijn in de traditionele betekenis van het woord, namelijk volmaakt of bovenaards. Marianne Jansen heeft in haar portretten de menselijke Maria Magdalena vertolkt.

De werken van Marianne Jansen in de Dorpskerk in Zuidlaren zijn te bezichtigen op 26, 28 en 29 mei en op 4, 5 en 6 juni van 13.00 tot 17.00 uur.

Het Feest van de Geest is een ontmoeting tussen beeldende kunst, Pinksteren en de architectuur van kerkgebouwen. In de periode tussen Hemelvaart en Pinksteren zijn verschillende kerken open voor het publiek. Kunstenaars presenteren en exposeren nieuw gemaakte kunst, geïnspireerd op het Pinksterfeest en de architectuur van kerkgebouwen. Ook de Magnuskerk in Anloo (met kunstenares Annewil Jansen) en de Bartholomeuskerk in Noordlaren (Josefien Alkema) doen dit jaar mee aan het Feest van de Geest.