Josefien Alkema met de tekeningen die zij maakte voor het Feest van de Geest. (foto Dick Vos)
Josefien Alkema met de tekeningen die zij maakte voor het Feest van de Geest. (foto Dick Vos)

Josefien Alkema exposeert in Bartholomeuskerk Noordlaren

Algemeen

NOORDLAREN - Rond Hemelvaart en Pinksteren exposeert Josefien Alkema in de Bartholomeuskerk in Noordlaren. Voor het Feest van de Geest maakte ze een serie tekeningen waarin telkens één aspect uit een Bijbelse Pinkstertekst uitgewerkt is.

Wind, vuur, steen, wolken, beweging, licht en donker. Josefien Alkema, beeldend kunstenaar uit Huizinge, noemt ze basissymbolen. Ze weerspiegelen de essentie van de natuur. ,,De natuur staat eigenlijk voor alles. Het is onze directe omgeving, die niet te negeren is. Blijkbaar ben ik iemand die daarin opgaat en die daar een connectie mee heeft - daar komen mijn beelden uit.” Wat we om ons heen zien, het zichtbare, verwijst naar het onzichtbare. Juist dat onzichtbare, de ruimte, de stilte en de vrijheid van buiten, thematiseert Josefien in haar tekeningen. ,,God - ook onzichtbaar - hangt daarmee samen”, geeft ze aan. Haar tekeningen, maar ook haar collages en objecten, zijn vrij abstract en meestal in zwart-wit. ,,Abstract werk geeft alleen de essentie weer en is daardoor kernachtiger. Ook door te werken in zwart-wit haal je ruis weg en op die manier wil ik laten zien waar het echt om gaat.” Gewoonlijk verbeeldt Josefien één aspect van de werkelijkheid, dat dan het geheel symboliseert waarvan het deel uitmaakt. Daarin is steevast aandacht voor structuur en beweging, die kenmerkend zijn voor de natuur. ,,Ritme aanbrengen is mijn beeldtaal, denk ik.”

Speciaal voor het Feest van de Geest maakte Josefien Alkema een uitgebreide serie kleine, vierkante tekeningen die elk een aspect van een Bijbelse Pinkstertekst verbeelden. Pinksteren is een betekenisvol kerkelijk moment. ,,Ik zal hen eensgezind maken en hun een nieuwe geest geven”, haalt Alkema een tekst uit het Bijbelboek Ezechiël aan. ,,Dat is wat er gebeurde met Pinksteren: mensen werden veranderd door Gods Geest. Niet een verandering door wetten of regels van buitenaf, maar een verandering van binnenuit.” Op Pinksterzondag zal de kerkdienst in de Bartholomeuskerk mede in het teken staan van de geëxposeerde werken.

Feest van de Geest is een landelijke ontmoeting tussen beeldende kunst, kerkarchitectuur en Pinksteren. Thema dit jaar is ‘In vuur en vlam’. In Groningen en Noord-Drenthe exposeren 29 kunstenaars in 25 kerken, waaronder ook de Magnuskerk in Anloo en de Dorpskerk in Zuidlaren. De deelnemende kerken zijn rond Hemelvaart en Pinksteren geopend op 26, 28 en 29 mei en van 4 tot en met 6 juni van 13.00 tot 17.00 uur.