Vertelcollectief Kom op Verhoal presenteert zondag het verhaal van IJje Wijkstra in De Speulkoel in Anloo.
Vertelcollectief Kom op Verhoal presenteert zondag het verhaal van IJje Wijkstra in De Speulkoel in Anloo.

Dramatische liefdesgeschiedenis in De Speulkoel in Anloo

Algemeen

ANLOO - De vrouwen en mannen van het vertelcollectief Kom op Verhoal komen aanstaande zondag (22 mei) het dramatische verhaal over IJje Wijkstra en Aaltje Wobbes vertellen in openluchttheater De Speulkoel in Anloo: een dramatische liefdesgeschiedenis die eindigde in een waar bloedbad. Het drama speelde zich af in de buurt van Kornhorn - gelegen in het Westerkwartier - in januari 1929, bijna 100 jaar geleden dus. 

IJje Wijkstra, klompenmaker en voeger, trad ook veel op als accordeonist op bruiloften en partijen en was een echte gangmaker. Door de muziek leerde hij Aaltje Wobbes kennen, de vrouw van zijn vriend Hendrik Wobbes. Toen Hendrik een gevangenisstraf moest uitzitten in Veenhuizen, liet Aaltje haar zes kinderen in de steek en trok in bij IJje. Toen de rechterlijke macht wilde ingrijpen was dat de inleiding tot een dramatische machtsstrijd die eindigde in een vreselijk en bloedig drama, dat het leven kostte aan vier veldwachters.

De voorstelling in De Speulkoel begint met een centrale opening en inleiding in het openluchttheater, daarna gaan de bezoekers in groepjes langs de verschillende vertellers in het Speulkoelbos, waar elke verteller haar of zijn versie van het drama deelt met de toeschouwers. De voorstelling wordt besloten met een centrale café-scène met accordeonmuziek in De Speulkoel. Het programma begint zondagmiddag om 14.30 uur. Meer informatie is te vinden op de website www.rondommagnus.nl.