Afbeelding

Kans op autovernieling is klein in Drenthe

Algemeen

ASSEN - De kans op een afgetrapte spiegel of kras in de lak is in de provincie Drenthe relatief klein. 

Alleen in Overijssel worden gemiddeld genomen nog minder autovernielingen geregistreerd. Dat blijkt uit een analyse van verzekeringsvergelijker Slimster (www.slimster.nl), op basis van CBS-data. Slimster concludeert tegelijkertijd dat het aantal geregistreerde vernielingen in Drenthe de afgelopen jaar tien sterk is afgenomen, maar dat ook het percentage opgeloste zaken sterk is gedaald.

Slimster heeft het aantal autovernielingen per provincie door het aantal inwoners gedeeld. Wat blijkt: in Drenthe zijn afgelopen jaar per 1000 inwoners 1,25 autovernielingen geregistreerd door de politie, aanzienlijk minder dan het landelijk gemiddelde van 1,68. Zuid-Holland spant de kroon met 1,91 vernielingen per 1000 inwoners. Het verschil lijkt wellicht klein, maar in de praktijk wil het zeggen dat de kans op schade in Drenthe maar liefst 54 procent kleiner is dan in Zuid-Holland.

Dader ontkomt vaker 
Daarbij is het aantal meldingen van autovandalisme in Drenthe de afgelopen tien jaar met bijna 65 procent afgenomen. Marco Schuurman, eigenaar van Slimster, stelt dat dit niet per se hoeft te betekenen dat het aantal vernielingen daadwerkelijk gehalveerd is: ,,Het idee bestaat dat veel van dit soort zaken door de politie niet in behandeling wordt genomen. Van de dader ontbreekt vaak immers elk spoor. Het valt daarom goed voor te stellen dat veel Nederlanders het niet de moeite waard vinden om aangifte te doen wanneer zij ‘s ochtends hun afgetrapte spiegel aantreffen.’’

Dat beeld wordt ondersteund door de CBS-cijfers: dergelijke zaken worden in Drenthe minder vaak opgelost. In 2012 vond de Drentse politie nog in 29,2 procent van de gevallen de dader van een autovernieling, in 2021 was dit nog maar 6,5 procent. Daarmee breekt Drenthe met de landelijke trend. Over heel Nederland bekeken nam het aantal opgeloste zaken de afgelopen jaren namelijk juist iets toe.

Schadevrije jaren
Dat lang niet iedereen aangifte doet van een kras of afgebroken spiegel kan ook komen doordat dergelijke schades voor Nederlanders met enkel een WA-verzekering niet gedekt zijn. Ongeveer twintig procent van de verzekeringsvergelijkers op Slimster.nl heeft dit type autoverzekering. Wie wel een WA Plus- of allriskverzekering heeft levert bij een claim vijf schadevrije jaren in, wanneer de tegenpartij onbekend is, zo geeft Schuurman aan. ,,Dat kan je op jaarbasis zomaar enkele honderden euro’s schelen. Vandaar dat veel Nederlanders de reparatie liever uit eigen zak betalen of een krasje dan maar laten zitten.’’