Arnon Grunberg (midden) met verder van links naar rechts Kees Andriesse, Hanneke Ronnes, Pieter Battjes en Greet Battjes.
Arnon Grunberg (midden) met verder van links naar rechts Kees Andriesse, Hanneke Ronnes, Pieter Battjes en Greet Battjes.

Schrijver Arnon Grunberg op bezoek bij Landgoed Bosch en Vaart

Algemeen

VRIES - Arnon Grunberg, winnaar van de P.C. Hooft-prijs 2022, heeft gistermiddag een bezoek gebracht aan Landgoed Bosch en Vaart in Vries. Het bezoek was een onderdeel van het programma dat de schrijver volgt in het kader van zijn verblijf als ‘writer in residence’ op Landgoed Overcingel in Assen. 

Zijn verblijf in Assen is de afsluiting van het project ‘Fictie op de buitenplaats’ dat Stichting Het Drentse Landschap en de Rijksuniversiteit Groningen samen organiseren. Vrijdag wordt het project afgesloten met een middagsymposium in het Drents Museum.

Eind 2018 zijn Het Drentse Landschap en de Rijksuniversiteit Groningen een samenwerkingsverband aangegaan met behulp van een donatie van het Bolhuisfonds. Het samenwerkingsproject is een ondergebracht in het mastervak Historische buitenplaatsen en landgoederen dat gegeven wordt door prof.dr. Hanneke Ronnes en dr. Claartje Wesselink. De afgelopen twee studiejaren zijn studenten bezig geweest met het thema ‘Fictie op de buitenplaats’. Eerdere thema’s waren ‘De nacht op de buitenplaats’ en ‘Vermaak op de buitenplaats’. De studenten schrijven een kort essay en bewerken dat tot een lezing.

Arnon Grunberg verblijft als ‘writer in residence’ van zaterdag 28 mei tot en met zaterdag 4 juni op het historisch landgoed Overcingel in Assen. Overcingel is een oase van rust in het drukke centrum van de stad. Vanaf het moment dat Henk van Lier Lels, de laatste bewoner van het landgoed, er op zijn vijftigste kwam wonen is hij het als zijn levenswerk gaan beschouwen om het landgoed te behouden. Het landgoed was toen al ruim 200 jaar in het bezit van zijn familie. Met Het Drentse Landschap sprak hij tijdens zijn leven al over de toekomst van zijn landgoed. Na zijn plotselinge overlijden in 2019 (op 90-jarige leeftijd) besloten zijn dochter en kleinzoons om, naar de wens van hun vader- en grootvader, het landgoed aan Het Drentse Landschap over te dragen.

Tijdens zijn verblijf op Overcingel bezoekt Arnon Grunberg samen met prof. dr. Hanneke Ronnes, en onder leiding van verschillende curatoren een aantal kastelen en buitenplaatsen. Deze bezoeken bieden mogelijk inspiratie voor de lezing die hij tijdens het eindsymposium in Het Drents Museum zal voordragen. In dat kader werd ook een bezoek gebracht aan Landgoed Bosch en Vaart. De schrijver en de hoogleraar werden ontvangen in de kas op het landgoed. Al snel ontstond er een geanimeerd gesprek tussen Arnon Grunberg, Hanneke Ronnes en de bewoners van Bosch en Vaart: Kees Andriesse, Pieter Battjes en zijn zus Greet Battjes. Er was helaas geen tijd meer om een wandeling over het landgoed te maken. Grunberg vertrok met de mededeling dat hij graag eens terugkomt.