Afbeelding

Snelheidscampagne tegen hardrijders in Drenthe

Algemeen

DRENTHE - Wie in Drenthe woont of er regelmatig komt, weet het als geen ander: Drenthe is prachtig. Toch ‘sjeezen’ we er met z’n allen vaak snel doorheen. 

Dat is gevaarlijk én zonde, want het is weer druk op de weg. Hoog tijd dus om bestuurders te wijzen op hun rijsnelheid. Daarom voeren de Drentse overheden gezamenlijk campagne. Op de landelijke Straatspeeldag op woensdag 8 juni gaan in de gemeenten Tynaarlo en Westerveld snelheidsacties van start, waarmee de Drentse overheden aandacht vragen voor de onveiligheidsgevoelens van bewoners en verkeersdeelnemers op die plekken. 

Ook elders in Drenthe klagen inwoners over hardrijders in de buurt. Uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid blijkt ook dat de rijsnelheden in Drenthe te hoog liggen, wat bijdraagt aan onveilige situaties op Drentse wegen. 

Opfrissen kennis
De Mobiliteitsraad Drenthe (voorheen Verkeers- en Vervoersberaad Drenthe) wil het aantal hardrijders verminderen en met de snelheidscampagne aandacht vragen voor rijsnelheden in het verkeer. Omdat het soms lastig is om te weten en onthouden hoe hard je ergens mag rijden heeft de Mobiliteitsraad de website www.snelhedenindrenthe.nl ontwikkeld. Hierop is te lezen welke snelheidslimieten gelden op de verschillende wegen. 

Snelheidsmetingen
Gemeenten ondersteunen de campagne door op verschillende plekken milieuvriendelijke krijtverfuitingen op het wegdek aan te brengen, waarmee het verkeer wordt opgeroepen rustig te rijden. Daarnaast organiseert Veilig Verkeer Nederland snelheidsmetingen met laserguns waarbij bestuurders worden aangesproken op hun snelheid. Vrijwilligers van VVN voeren de snelheidsmetingen uit op vijftig locaties in alle Drentse gemeenten.  

De snelheidscampagne is een initiatief van de Mobiliteitsraad Drenthe in samenwerking met de Drentse gemeenten, politie en Veilig Verkeer Nederland. Onder het motto Samen richting Nul verkeersslachtoffers werken zij samen aan de verkeersveiligheid in Drenthe.