Op de Col du VAM in Wijster is de komst van het EK Wegwielrennen 2023 officieel beklonken. (foto: provincie Drenthe)
Op de Col du VAM in Wijster is de komst van het EK Wegwielrennen 2023 officieel beklonken. (foto: provincie Drenthe)

EK Wielrennen 2023 komt naar Drenthe

Algemeen

DRENTHE - Het Europees Kampioenschap Wegwielrennen komt in 2023 naar Drenthe. Op de VAM-berg in Wijster is vandaag getekend voor de komst van het wielerspektakel, dat van 20 tot en met 24 september 2023 wordt gehouden. 

De UEC (Union Européenne de Cyclisme) heeft het EK officieel toegekend aan de provincie Drenthe. Bovenop de top van de VAM-berg, waar het EK zich onder andere zal afspelen, heeft sportgedeputeerde Henk Brink samen met vertegenwoordigers van UEC (Union Européenne de Cyclisme), KNWU (Koninklijke Nederlandse Wielren Unie) en organisator Courage Events de samenwerking bekrachtigd. Daarna is een deel van de route verkend per motor. 

Groots wielerfeest
De komende tijd werken de partijen verder aan de invulling van de startplaatsen en de routes. Gedeputeerde Henk Brink: ,,Wij hebben de afgelopen jaren al een aantal keren het NK Wegwielrennen mogen organiseren in Drenthe en afgelopen najaar het EK Veldrijden. Daarna hebben we nog een tandje bijgeschakeld en zijn nu hartstikke trots dat we het EK Wegwielrennen 2023 in onze fietsprovincie mogen organiseren. Samen met alle partijen, fietsliefhebbers en onze inwoners willen we hier een echt wielerfeest van te maken.’’

In het weekend van 24 tot en met 26 juni vindt het NK Wegwielrennen 2022 plaats in Drenthe, voor de derde keer op en rond de VAM-berg. In tegenstelling tot andere jaren is de wedstrijd voor de heren op de vrijdag in plaats van de zondag. Andere verschillen met voorgaande edities zijn dat de start in Westerbork is en de ronde rondom de VAM-berg langer is. De afgelopen jaren had het publiek tijdens het NK te maken met Corona-maatregelen. Dit jaar is de VAM-berg gratis toegankelijk voor alle wielerliefhebbers.