De handbalsters van VAKO vieren feest na wéér een overwinning. Uiterst rechts trainer/coach Sandra van Bergen.
De handbalsters van VAKO vieren feest na wéér een overwinning. Uiterst rechts trainer/coach Sandra van Bergen.

Handbalsters van VAKO maken hun debuut in de Hoofdklasse

Algemeen

VRIES – Een primeur voor de handbaldames van VAKO: voor het eerst in de historie van de Vriezer handbalvereniging mogen zij volgend seizoen uitkomen in de Hoofdklasse.

VAKO eindigde afgelopen seizoen als tweede in de eerste klasse. De dames uit Vries moesten Actief Klazienaveen op doelsaldo vóór zich dulden. Volgens Lisanne Liewes, voorzitter van VAKO én speelster van het eerste team, was dat een flinke teleurstelling. ,,Wij waren de gedoodverfde kampioen. Veel tegenstanders vroegen zich af hoe het in hemelsnaam mogelijk was dat wij géén kampioen zijn geworden.” Trainer/coach Sandra van Bergen heeft wel een verklaring. ,,Onze selectie was te groot. Bij afwezigheid van een tweede damesteam hadden we vaak acht wisselspelers. En het sociale aspect is ook belangrijk: je wilt iedereen zoveel mogelijk laten spelen. Maar daardoor hebben we vaak nagelaten om wedstrijden met nog ruimere cijfers te winnen. En dat is ons achteraf duur komen te staan.”

VAKO diende bij het Nederlands Handbal Verbond echter het verzoek in om tóch te mogen promoveren. Dit verzoek werd afgelopen week gehonoreerd: in de Hoofdklasse bleek een plek vrij te zijn gekomen, en als beste nummer twee van de eerste klassen mag VAKO deze plek innemen. De aanvankelijke teleurstelling maakte dan ook al snel plaats voor euforie. Met een delegatie vanuit het bestuur én een fles champagne toog Lisanne Liewes naar de woning van trainer Van Bergen om het heuglijke nieuws te brengen. ,,Ik schrok me de pleuris”, lacht Van Bergen. ,,Maar ik ben er heel blij mee. Wij horen thuis in de Hoofdklasse. Voor de eerste klasse zijn wij eigenlijk te goed.”

Met voormalig tophandbalster Van Bergen is meteen ook de architect achter het succes van VAKO genoemd. Toen zij in 2018 neerstreek in sporthal De Kamp, speelde VAKO nog in de tweede klasse. Maar in het kielzog van Van Bergen kwamen verschillende handbalsters naar Vries die in het verleden al succesvol met haar hadden samengewerkt: veelal speelsters met ervaring op een hoger niveau. Zij gingen eerst in het midweekteam van VAKO spelen, maar toen ze daar de ene monsterzege aan de andere regen besloten zij de overstap te maken naar het eerste damesteam. Dat werd in 2020 prompt kampioen van de tweede klasse. Het afgelopen seizoen viel door corona in het water, nu volgt via de tweede plaats in de eindrangschikking van de eerste klasse dus een doormars naar de Hoofdklasse. ,,Sandra heeft absoluut voor de ommekeer gezorgd”, zegt Lisanne Liewes. ,,Voor haar komst bestond het team vooral uit speelsters uit Vries. Door Sandra zijn er een paar meiden van een goed handbalniveau bij gekomen die het team hebben versterkt. Zij komen voor Sandra, als club gaan wij niet lobbyen.” Volgens Liewes gaan sfeer en prestaties bij VAKO nog steeds hand in hand. ,,De derde helft is nog altijd net zo belangrijk als vroeger. En dat is ook nodig om in de eerste twee helften goed te kunnen presteren.”

Van Bergen kijkt uit naar het avontuur in de Hoofdklasse. Doordat VAKO bezig is met het opzetten van een tweede damesteam, zal zij met een kleinere selectie kunnen werken. Kwaliteit vóór kwantiteit dus. ,,We willen in de Hoofdklasse een stabiele middenmoter worden. Het moet mogelijk zijn om minimaal drie à vier teams onder ons te houden.”