Manouche Swing. (foto Leonie Kuizenga)
Manouche Swing. (foto Leonie Kuizenga)

Gipsy jazz aan de boorden van het Paterswoldsemeer

Algemeen

HAREN - Manouche Swing verzorgt op zondag 26 juni van 15.00 tot 17.00 uur een optreden in restaurant De Twee Provinciën aan de Meerweg in Haren.

Twee akkoorden en vier maten. De kenner spitst meteen zijn oren: dit is niet zomaar een combo, dit is Manouche Swing. Drie heren musicerend op akoestische gitaren en contrabas spelen gipsy jazz waarbij het moeilijk is om stil te blijven zitten.

Hot club de France, swing manouche of gipsy jazz zijn aanduidingen voor dezelfde smaakvolle muziekstijl die is ontstaan in de jaren dertig van de vorige eeuw. In deze periode werd traditionele zigeunermuziek uit Europa met Amerikaanse swing gecombineerd. Belangrijkste schepper van deze opwindende nieuwe stijl was Django Reinhardt, een Sinti-zigeuner-gitarist die in 1910 in België is geboren. Samen met de Franse violist Stéphane Grapelli vormde hij in Parijs het Quintette du Hot Club de France en beleefde daar grote successen.

Manouche Swing komt uit Drenthe, is in het najaar van 2018 opgericht en bestaat uit Ronald Kamphuis (sologitaar), Kor Mulder (ritmegitaar) en Laurens Nijenhuis (contrabas).