Hans Schoelink en Wisse de Groot van Judo Zuidlaren met hun zwarte band.
Hans Schoelink en Wisse de Groot van Judo Zuidlaren met hun zwarte band.

Judoka’s Hans Schoelink en Wisse de Groot behalen de zwarte band

Algemeen

ZUIDLAREN - Hans Schoelink en Wisse de Groot, judoka’s van Judo Zuidlaren, hebben afgelopen zaterdag de zwarte band gehaald.

Schoelink en De Groot stonden met acht andere judoka’s en hun maatjes op de mat om te laten zien wat ze in huis hebben. Voor beiden een heel bijzonder moment: De Groot judoot al sinds zijn zesde bij Judo Zuidlaren en is als judoka als het ware opgegroeid bij trainer Bas Helwerda. Schoelink is de 60 al gepasseerd en heeft enkele jaren geleden de sport uit zijn jeugd hervat.

Wie de zwarte band wil halen moet enorm veel trainen, zo’n vier keer per week. Schoelink en De Groot trainden de afgelopen tijd samen met hun judomaatjes Fred van de Ree en Rienk Winters niet alleen bij thuisclub Judo Zuidlaren, maar ook in Assen, Roden en Groningen. Telkens weer gooide corona roet in het eten en maakte dan veel inzet ongedaan. Maandenlang trainen werd zo uiteindelijk jarenlang trainen met grote onderbrekingen, tot er uiteindelijk weer examens gehouden mochten worden.

Er zijn twee routes naar de zwarte band. Bij beide moet de judoka worpen, grepen en andere grondtechnieken aan de examencommissie laten zien en veel Japanse namen van de technieken kennen. Wedstrijdjudoka’s moeten daarnaast een bepaalde hoeveelheid punten gehaald hebben in wedstrijden. De andere route is door het laten zien van kata’s. Die zijn bedacht door de uitvinder van het judo, Jigoro Kano, als manier van lesgeven en demonstreren van judotechnieken.

Judo Zuidlaren richt zich op het plezier in de sport en doet voornamelijk aan recreatief judo. Hans Schoelink en Wisse de Groot lieten zaterdag dan ook kata’s zien aan de examencommissie, die kritisch toekeek en soms vroeg bepaalde technieken opnieuw te laten zien. Na afloop moesten de judoka’s een poos wachten op de uitslag. Van de tien kandidaten in hun ronde bleken er vier geslaagd, onder wie Schoelink en De Groot.