Applaus van het publiek voor het Narratio Quartet.
Applaus van het publiek voor het Narratio Quartet.

Spetterende start ‘Ode aan Beethoven’ in Museum Vosbergen

Algemeen

EELDE - Het Narratio Quartet heeft afgelopen weekend een indrukwekkende start gemaakt met de serie ‘Ode aan Beethoven’. De serie bestaat uit de uitvoering van alle zeventien strijkkwartetten van Beethoven in negen concerten op vijf speeldagen. Afgelopen zaterdag was de officiële opening. 

Harry-Imre Dijkstra, muzikaal coördinator van Podium Vosbergen, vertelde over het ontstaan van de strijkkwartetten. Michiel Hillen, voorzitter van Museum Vosbergen, toonde originele handschriften en partituren. Wethouder van de gemeente Tynaarlo Miguel Ririhena verrichtte vervolgens de opening met een toost. Hij wees op het belang van cultuur voor de samenleving en de aandacht die het nieuwe college daarvoor heeft: ook voor het ‘pareltje’ Museum Vosbergen.

Daarna volgden de eerste twee concerten, waarin vier strijkkwartetten werden uitgevoerd: opus 18.1 en 59.3, en opus 18.2 en 127. In ieder concert dus stukken uit de verschillende perioden die voor de strijkkwartetten worden onderscheiden. Daardoor was de ontwikkeling van Beethovens stijl goed te volgen. Zeker voor degenen die beide concerten meemaakten. De toelichtingen op beide concerten gaven hieraan nog meer inhoud. Tussen de concerten was er een lezing door Dirk Herman de Jong over Beethoven: de mens en zijn muziek.

Het Narratio Quartet excelleerde in beide concerten. Een bijzondere ervaring was daarbij dat het kwartet niet vóór het publiek zat; de toehoorders zaten in een kring rond de spelers. Dat gaf een bijzonder perspectief, zowel om te zien als te horen.

Op zondag 3 juli krijgt de serie ‘Ode aan Beethoven’ een vervolg. De uitvoeringen zijn dan om 12.00 en 16.00 uur, waarvoor afzonderlijke, maar ook gecombineerde kaarten te kopen zijn. Tussen de concerten kan men óf een wandeling met een gids maken over het landgoed óf een uitleg krijgen van Dick Verel, de stichter van het Museum Vosbergen, over muziekinstrumenten uit Beethovens tijd. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.museumvosbergen.nl.