Zo wil CDA Tynaarlo de vlag in top zien en niet andersom.
Zo wil CDA Tynaarlo de vlag in top zien en niet andersom.

CDA Tynaarlo wil geen gebruik Nederlandse vlag bij boerenprotest

Algemeen

TYNAARLO – CDA Tynaarlo heeft het college gevraagd om inwoners te verzoeken op gepaste wijze gebruik te maken van de Nederlandse vlag. Aanleiding is het gebruik van de omgekeerde Nederlandse vlag in de gemeente door bewoners ter ondersteuning van de boerenprotesten.

Sinds enige tijd zijn in het straatbeeld van de gemeente Tynaarlo omgekeerde vlaggen te zien, wat volgens het CDA een oneigenlijk gebruik is van de nationale driekleur. ,,Het bewust verkeerd hijsen van de Nederlandse vlag is wat ons betreft een directe belediging voor de duizenden veteranen, militairen, burgers, agenten, brandweermannen en alle anderen die in dienst van de Staat der Nederlanden het allerhoogste offer hebben gebracht”, laat fractievoorzitter Henk Middendorp weten in een brief aan het college.

Het CDA benadrukt dat zij de gevoelens van de boeren serieus neemt, maar dat dit geen rechtvaardiging is van verkeerd gebruik van de vlag. ,,Laat een ding duidelijk zijn, de fractie van het CDA heeft álle begrip voor de onmacht, uitzichtloosheid of woede die agrarische ondernemers voelen op dit moment. Onlangs is wat dat betreft in onze raad ook een motie van onze hand aangenomen. Echter, deze gevoelens rechtvaardigen in onze ogen niet het gebruik van onze vlag op deze wijze.”

,,Het gebruik van de vlag grijpt me als burger, maar nog meer als officier van de Koninklijke Landmacht buiten dienst, erg aan”, vervolgt Middendorp. ,,Ik kan me erg goed inleven in de gevoelens die het oproept bij een ieder die met trots heeft gevochten met onze vlag op zijn of haar mouw. De fractie van het CDA verzoekt het college daarom om op gepaste wijze richting de inwoners van onze gemeente onze zorgen kenbaar te maken, om respectvol om te gaan met de Nederlandse vlag uit respect voor wat deze voor velen in onze samenleving betekent”, aldus de CDA-fractievoorzitter.

!