De voorkant van het boek dat in oktober verschijnt.
De voorkant van het boek dat in oktober verschijnt.

Boek over 71 jaar Molukse gemeenschap in Drenthe

Algemeen

DRENTHE - Bij uitgeverij Van Gorcum verschijnt in oktober het boek ‘Van top tot teen Molukker’. Djodjie CA Rinsampessy en Guido Abuys kijken terug op 71 jaar Molukse gemeenschap in Drenthe.

Hoe ervoeren de Molukkers de reis naar Nederland en het verblijf in Schattenberg? Hoe verliep vervolgens de gedwongen verhuizing naar de Molukse wijken in Assen? Wat was de rol van de landelijke en de gemeentelijke politiek? Waarom verliep de huisvesting van de Molukse gemeenschap in verschillende fasen, wat uiteindelijk leidde tot drie verschillende wijken? En welke rol speelde de strijd voor de vrije Molukken? 

‘Van Top tot Teen Molukker’ vertelt het verhaal van de ontmoeting en confrontatie met de Nederlandse cultuur aan de hand van twaalf interviews met Molukkers uit de eerste, tweede, derde, vierde en vijfde generatie. Ook worden drie Nederlanders geïnterviewd die veel contacten hebben met Molukkers, privé en professioneel.

Djodjie CA Rinsampessy kijkt met de geïnterviewden terug op hun geschiedenis en hoe zij deze hebben ervaren. Guido Abuys, ook bekend als conservator van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, beschrijft in een historisch overzicht de komst van de Molukkers en het ontstaan van de wijken.

Het verhaal van de eerste generatie, waarvan er nog slechts enkelen in leven zijn, krijgt een speciaal kader als het wordt afgezet tegen dat van de volgende generaties. De eerste generatie vertelt over haar herinneringen aan de reis naar Nederland, waarbij de tweede generatie soms ook nog iets kan vertellen over het wonen in Schattenberg en de overgang naar de Molukse wijken in Assen. De latere generaties komen aan het woord over hun jeugd, in hoeverre zij zich nog verbonden voelen met het moederland, en waar zij hun toekomst zien.

!