John Franke. (foto Leefbaar Tynaarlo)
John Franke. (foto Leefbaar Tynaarlo)

De Missie van John: podcast over bevolkingsonderzoek naar longkanker

Algemeen

ZUIDLAREN - Longkanker Nederland heeft afgelopen maandag - Wereld Longkankerdag - de podcast De Missie van John gelanceerd. Centraal staat het verhaal van longkankerpatiënt John Franke uit Zuidlaren.

Longkanker, je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn. Bij John Franke, ondernemer en gemeenteraadslid uit Zuidlaren, kwam de diagnose te laat. Hij is niet meer te genezen. Franke is niet bij de pakken gaan neerzitten en heeft nu een missie. Hij strijdt voor een bevolkingsonderzoek naar longkanker zodat in de toekomst meer mensen wél kunnen genezen doordat ze er op tijd bij zijn. ,,Een bevolkingsonderzoek naar longkanker zou de kers op de taart zijn van mijn crematie”, aldus Franke.

In de tweedelige podcastserie vertelt Franke zijn verhaal en gaat het over de voor- en nadelen van preventief bevolkingsonderzoek naar longkanker. Naast Franke komen longarts Wanda de Kanter, de hoogleraren Mathias Prokop en Joachim Aerts, uroloog Arjen Noordzij en directeur van de patiëntenorganisatie Lidia Barberio aan het woord. De podcast is te vinden op longkankernederland.nl en natuurlijk in de bekende podcastapps.

Van alle vormen van kanker overlijden er in Nederland de meeste mensen aan longkanker. Bij meer dan 50 procent van de 13.000 nieuwe gevallen van longkanker per jaar is genezing niet meer mogelijk. Dat komt omdat de longkanker pas in het laatste stadium wordt gevonden. Voor borstkanker, darmkanker en baarmoederhalskanker is er wel een bevolkingsonderzoek, terwijl daar in totaal minder mensen aan overlijden dan aan longkanker. Daarom pleit John Franke met patiëntenorganisatie Longkanker Nederland en ziekenhuizen zoals het Erasmus MC en Radboudumc voor een mogelijkheid om longkanker vroeg op te sporen. Het Ministerie van Volksgezondheid houdt vooralsnog de boot af.