In de Magnuskerk wordt aanstaande zaterdag een rechtszaak uit de 17e eeuw nagespeeld.
In de Magnuskerk wordt aanstaande zaterdag een rechtszaak uit de 17e eeuw nagespeeld.

Etstoel: Anloo keert terug naar de 17e eeuw

Algemeen

ANLOO - Anloo keert op zaterdag 20 augustus weer terug naar de 17e eeuw tijdens de jaarlijkse Etstoel. Duizenden bezoekers verbazen zich telkens weer over de prachtige wijze waarop ruim 400 vrijwilligers het dorp vier eeuwen terugbrengen in de tijd. Zij verruilen hun moderne kleren voor de sobere kleding van vroeger. De middeleeuwse kerk, de lommerrijke Kerkbrink en de landelijke dorpssfeer laten de bezoekers werkelijk het Drentse verleden herleven.

Eeuwenlang vond in de middeleeuwse kerk van Anloo op 19 augustus de Etstoel, een zitting van het Drentse gerechtshof, plaats. Dit was de feestdag van Sint Magnus. Om geld voor het onderhoud van het kerkgebouw te werven wordt sinds 1987 jaarlijks zo’n rechtszitting nagespeeld. De rechtszaken zijn authentiek: de daders en getuigen hebben echt geleefd. Op de dag van de rechtszitting was er veel volk in het dorp. Daarom wordt rondom de kerk een Drentse jaarmarkt gehouden, met tal van handelaren, muzikanten, toneelspelers, goochelaars en andere artiesten die wat stuivers willen verdienen met hun optreden. Anloo is op 20 augustus de hele dag een openluchttoneel.

De Etstoel behandelt in de lotting van aanstaande zaterdag twee zaken die allebei over smaad en belediging gaan. De eerste zaak is die tussen Abraham Martinus Sorg, architect van een aantal Asser paleizen, en de achtkantige kerk op Smilde. Hij eist herroeping van beledigingen, geuit door zijn aannemer Coenraad Grashuis. Achtergrond van deze kwestie is dat Sorg beschuldigd wordt van het verduisteren van bouwmateriaal van de kerk en van slechte betaling van de werklui. De tweede zaak betreft ook een belediging, waarvan de schoolmeester van De Stapel beschuldigd wordt. Hij richtte zich tegen de koopvrouw die hem te weinig koopwaar geleverd zou hebben. Het Drentse gerechtshof moet zich over beide kwesties uitspreken en een rechtvaardige oplossing vinden. Iedereen kan dit vanaf 10.00 uur komen aanschouwen in de Magnuskerk: de voorstelling wordt elk uur herhaald. Kaartjes hiervoor zijn voor iedere voorstelling verkrijgbaar bij de ingang van de kerk.

Rondom de Magnuskerk wordt een authentieke Drentse jaarmarkt gehouden. En als er markt is, dan zijn er handelaren, muzikanten, goochelaars en andere artiesten die wat stuivers willen verdienen met hun optreden. Het publiek kan zich ook vermaken met ouderwetse spelen: boogschieten, blokpikken en een rit door de Anloër dreven. Kinderen kunnen hun eigen broodje bakken en deelnemen aan spelletjes uit die tijd. Ook kan het publiek genieten van authentieke Drentse gerechten. Het meest bijzondere is wel dat bezoekers zich door de aanwezigheid van zigeuners, een chirurgijn, toneelspelers, muzikanten en handelaren midden in de 17e eeuw zullen wanen.

Gezinsuitstapjes worden steeds duurder, maar voor de Etstoeldag betaalt men een historisch lage entreeprijs. Kinderen tot en met 12 jaar hebben zelfs gratis toegang. Parkeren is gratis. De route naar de parkeerplaatsen wordt met borden aangegeven. De opbrengst van de Etstoeldag komt ten goede aan het onderhoud van de Magnuskerk. Voor meer informatie over de Etstoeldag kan men terecht op de website www.etstoelanloo.nl en op Facebook, Instagram en Twitter.