Inwoners van Tynaarlo moeten gemiddeld 5 kilometer rijden om hun elektrische auto te kunnen opladen aan een openbare laadpaal.
Inwoners van Tynaarlo moeten gemiddeld 5 kilometer rijden om hun elektrische auto te kunnen opladen aan een openbare laadpaal.

Gemiddelde afstand tot laadpaal in Tynaarlo bijna 5 kilometer

Algemeen

TYNAARLO - Drenten met een elektrische auto moeten het verst rijden om hun EV aan een publieke laadpaal op te kunnen laden: gemiddeld bijna 5 kilometer. In de Randstad is dit vaak niet meer dan 600 meter. Desondanks zijn er grote verschillen tussen de twaalf Drentse gemeenten. Zo is de gemiddelde afstand tot een openbaar laadpunt in Assen ‘maar’ 1,7 kilometer, terwijl men in Coevorden ruim 14,5 kilometer moet rijden. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, op basis van data van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL).

Zonneplan deelde het aantal publieke laadpunten per gemeente door de lengte van het wegennet in diezelfde gemeente. Conclusie: voor Drenten staat een laadpaal gemiddeld bijna 5 kilometer verderop. Dat maakt elektrisch rijden vooral interessant voor inwoners van Drenthe met een eigen oprit. Zij kunnen dan een laadpaal aan huis laten installeren en zijn dan niet afhankelijk van publieke laadpunten of dure snelladers bij tankstations.

Met name in de gemeente Coevorden is het lang zoeken naar een openbaar laadpunt. Maar ook in Borger-Odoorn, De Wolden, Midden-Drenthe, Westerveld en Aa en Hunze is de gemiddeld afstand tot zo’n lader tamelijk groot (7,7 tot 10,3 kilometer). Enkel in Assen, Meppel, Hoogeveen en Emmen lijkt laden langs de weg nog wel een reële optie. Daar bedraagt de afstand tot een publiek laadpunt gemiddeld 1,7 tot 3,4 kilometer. Met gemiddeld 4,9 kilometer scoort Tynaarlo rond het Drents gemiddelde.

De beperkte beschikbaarheid van publieke laadpunten in Drenthe - en ook in Friesland en Groningen maakt een eigen laadpaal aan huis in deze provincies des te interessanter. Temeer omdat Nederlanders buiten de Randstad aanzienlijk vaker een eigen oprit hebben, wat een vereiste is voor een laadpunt aan de muur. In hoeverre het Noorden momenteel al voorloopt op het Westen qua privélaadpunten is onbekend. De RVO publiceerde afgelopen maand een rapport waarin het stelt dat het verbeteren van de registratie van publieke laadpunten noodzakelijk is.