De ondertekening van het eerste contract in het voorjaar van 2019. (eigen foto)
De ondertekening van het eerste contract in het voorjaar van 2019. (eigen foto)

Grasbaanraces gaan weer los in Annen

Algemeen

ANNEN - De jaarlijkse grasbaanraces in Annen staan voor de deur en het dorp maakt zich op voor de 17e editie, die op zondag 18 september plaats gaat vinden. 

Dat zal dit jaar gebeuren zonder twee mannen van het eerste uur. In de afgelopen jaren zijn twee vrijwilligers weggevallen. Eerst overleed Henk Huisman, die jarenlang betrokken is geweest bij de opbouw van de baan op maandag en daarnaast op zondag een prominente plek innam in de fuik. Men zal de scherpe en soms ook kritische opmerkingen van Henk absoluut missen. En dit jaar overleed motorsportvriend Jan Boers. Hij  was een van de oprichters van Mc Annen en heeft lange tijd deel uitgemaakt van het bestuur. ,,Vanzelfsprekend zal men de inbreng van Jan ook enorm gaan missen.’’ 

In 2019 heeft Mc Annen een nieuwe hoofdsponsor weten te strikken voor drie jaar, maar door corona bleef dit beperkt tot de wedstrijd in 2019. Gelukkig heeft het bedrijf Ototec het contract verlengd tot en met 2024, zodat ook de komende drie edities het evenement georganiseerd kan worden alls Ototec Grasbaanraces. ,,De grasbaanraces zijn een gratis motorsportspektakel dat jaar in, jaar uit door duizenden enthousiaste mensen wordt bezocht. Niet alleen de races zijn belangrijk, maar ook het gezellig samenzijn met jong en oud. Racefans, familieleden, toevallige passanten, feestvierders, iedereen is welkom’’, aldus Annemiek Visser namens het bestuur. In en om de feesttent van Klinkhamer Catering is het dan ook goed toeven. 

Ook dit jaar ligt de nadruk bij de races op de jeugd. ,,Tot onze grote spijt moeten we echter wel constateren dat het aantal jongens en meiden in de verschillende jeugdklassen aan de magere kant is. Dat zal ongetwijfeld mede komen doordat er afgelopen jaar nauwelijks wedstrijden zijn geweest. We hopen dat er binnenkort weer meer rijders meedoen.’’ Er wordt in de verschillende klassen gestreden voor het Nederlands Kampioenschap en aangezien dit voor vrijwel alle klassen de laatste wedstrijd van het seizoen is, zullen in Annen ook de nationale kampioenen gehuldigd worden. Net als in andere jaren kan men ook dit jaar genieten van de strijd in de regioklasse en zal er een demonstratie worden verreden door een aantal zijspancombinaties uit binnen- en buitenland. 

De training begint om 10.15 uur, de rijders worden om 12.00 uur voorgesteld aan het publiek. Alle coureurs worden dan persoonlijk aan het publiek voorgesteld, om vervolgens als één groot lint langs het publiek te rijden. ,,Dit is voor met name de jongste rijders altijd al een hele happening op zich.’’ Aansluitend beginnen de wedstrijden.