Afbeelding

Groene bewonersinitiatieven krijgen subsidie

Algemeen

DRENTHE - Steeds meer inwoners van Drenthe helpen mee aan het vergroten van de biodiversiteit in de eigen omgeving. Dit doen zij met de subsidieregeling ‘Groene bewonersinitiatieven’ van de provincie Drenthe.

Met de subsidie kunnen inwoners samen met buurtbewoners maatregelen nemen in het openbaar groen. In totaal is er 50.000 euro beschikbaar. Gedeputeerde Henk Jumelet: ,,We zien dat steeds meer mensen zich bewust zijn van het belang van biodiversiteit in hun eigen buurt. De afgelopen jaren zijn er al mooie initiatieven ontstaan. Zo realiseerde een groep bewoners uit Drouwen een natuurparkje. Ze plaatsten onder meer een groot insectenhotel en zaaiden wilde bloemenmengsels in ter bevordering van de biodiversiteit. Wij ondersteunen en stimuleren dat nog meer bewoners samen de handen uit de mouwen steken en daarmee de eigen omgeving mooier maken én de biodiversiteit verbeteren.’’ 

De aanleiding voor het instellen van de subsidieregeling is de uitvoering van de motie Boerenlandvlinders in juni 2017. Daarin gaven Provinciale Staten aan ongerust te zijn over de afname van de biodiversiteit in het landelijk gebied, vooral rond bijen, vlinders en andere insecten. Uit onderzoek is gebleken dat het aantal insecten snel afneemt doordat er steeds minder geschikt leefgebied is. Met deze subsidieregeling, die ook beschikbaar was in 2019, 2020 en 2021, kunnen inwoners een steentje bijdragen aan de verbetering van hun leefgebied. 

Inwoners van Drenthe kunnen de subsidie aanvragen via de website van de provincie Drenthe.