Afbeelding

‘Minimumloon voor iedereen die voor gemeente werkt’

Algemeen

TYNAARLO - De fracties van PvdA en GroenLinks in de gemeente Tynaarlo vinden dat iedereen die in opdracht van de gemeente werkt minimaal het minimumloon zou moeten verdienen. In vragen aan het college van B en W vragen beide partijen om hiermee rekening te houden bij aanbestedingen.

Op 14 september is een Europese richtlijn voor eerlijke minimumlonen aangenomen, die onderstreept dat een toereikend minimumloon minstens 60 procent van het bruto mediaanloon en 50 procent van het bruto gemiddelde loon zou moeten zijn. Dit komt voor Nederland neer op een minimumloon van tenminste14 euro per uur. ,,Werknemers in dienst van de gemeente hebben sinds de laatste cao-onderhandelingen wel een toereikend minimumloon, maar dat is lang niet altijd het geval voor werknemers zoals vuilnisophalers, thuishulpen en taxibuschauffeurs die in opdracht van de gemeente werken”, aldus de raadsleden Erik Gerritsen (PvdA) en Arie Meerman (GroenLinks) in hun schriftelijke vragen aan het college van B en W. ,,PvdA en GroenLinks vinden het belangrijk dat het college binnen de eigen mogelijkheden van de gemeente stappen onderneemt. De gemeente kan via aanbestedingen bijdragen om werknemers uit de armoede te houden. Bijvoorbeeld door eerlijke betaling als voorwaarde te stellen.”

PvdA en GroenLinks willen van het college van B en W weten hoeveel werknemers die opdrachten voor de gemeente uitvoeren momenteel minder dan 14 euro bruto per uur verdienen, en of er bij aanbestedingen wordt gelet op sociale aspecten zoals een toereikend minimumloon.