Een scène uit de film 'Silence of the tides'.
Een scène uit de film 'Silence of the tides'.

Film ‘Silence of the tides’ in De Filmfabriek Bunne

Algemeen

BUNNE - Culturele Raad Eelde presenteert op zondag 30 oktober de film ‘Silence of the tides’ in De Filmfabriek in Bunne.

Pieter-Rim de Kroon is een regisseur die duidelijk een heel warme plek in zijn hart heeft gereserveerd voor het 500 kilometer lange strookje zee dat door de getijden een deel van dag droog ligt en zich uitstrekt van Den Helder tot het Deense Esbjerg: de Waddenzee. ‘Silence of the tides’ is zijn ode, zijn lieve woordjes, die hij in het oor van de Waddenzee fluistert.

De film is eigenlijk een lange collage van taferelen. Een man rijdt op een eenpersoons treintje door de duinen, ongeacht het weer. Water stijgt en daalt. Gevechtsvliegtuigen razen over tijdens een militaire oefening. In een kerk speelt een organist, en een dweilorkest rijdt mee achterop een truck. Er zijn beestjes, er groeit van alles en de wind beweegt de golven. De kijker hoeft niet te rekenen op al te veel woorden, maar ondergaat al het moois dat De Kroon heeft samengebracht in zijn visuele essay.

Om een project als dit te laten slagen, zijn mooie beelden nodig. En daarvoor is een van de cameramensen van het eerder zeer populaire ‘De nieuwe wildernis’ ingeschakeld: Dick Harrewijn. Als hij in de Oostvaardersplassen al een olifantengeduld moet hebben gehad om alle prachtige natuur te vangen, dan geldt dat hier misschien nog veel meer. In ‘Silence of the tides’ ziet men soms in de loop van luttele minuten enorme hoeveelheden tijd passeren. Niet versneld, maar wel onopvallend ingekort in de montage, om de stilte niet verloren te laten gaan.

De filmvoorstelling in De Filmfabriek in Bunne begint op 30 oktober om 15.00 uur. Kaartjes zijn te reserveren via www.cultureleraadeelde.nl.