De Magnuslezing vindt op 16 november weer plaats in de Magnuskerk in Anloo.
De Magnuslezing vindt op 16 november weer plaats in de Magnuskerk in Anloo.

Nieuw licht op oude kaarten tijdens Magnuslezing

Algemeen

ANLOO - De Vereniging Historisch Anloo, de stichtingen Rondom Magnus en Vrienden van de Magnuskerk en de Protestante Gemeente Zuidlaren-Anloo organiseren op woensdag 16 november weer hun jaarlijkse Magnuslezing in de Magnuskerk van Anloo. 

Er zal worden gesproken over het gebruik van historisch kaartmateriaal, schilderijen en tekeningen in combinatie met moderne technieken, om daarmee de eeuwenlange ontwikkeling van het landschap rondom Anloo en het gebruik daarvan in beeld te brengen. De twee inleiders zijn drs. ing. Geny van Horssen en dr. Paul Brood. Brood geeft een uiteenzetting over hoe kaarten en andere grafische voorstellingen in de loop der tijden in figuurlijke zin de ‘kaart van Nederland’ hebben veranderd. Door kaarten uit verschillende perioden te vergelijken, in veel gevallen in combinatie met schilderijen en tekeningen, kan hij met de getoonde voorbeelden verrassend goed laten zien hoe aanpassingen aan steden, dorpen en landschappen uiteindelijk verworden zijn tot een omgeving waarin men dagelijks zijn weg vindt. Geny van Horssen presenteert daarna haar landschapsbiografie van de omgeving van Anloo, specifiek gericht op het landgoed Ter Borgh. De ontwikkeling van dit landgoed wordt toegelicht aan de hand van historische kaarten in combinatie met moderne technieken als GIS en LiDAR.

De lezing begint om 20.00 uur, de kerk is om 19.30 uur open. De toegangsprijs is 12,50 euro, inclusief koffie of thee vooraf en een drankje in de pauze. Reserveren kan door mailen naar magnuslezing@historischanloo.nl, met vermelding van het aantal plaatsen, telefoonnummer en adres. Bij binnenkomst kan contant of met de PIN worden betaald.