In de gemeente Tynaarlo liggen 4,1 keer zoveel zonnepanelen als vijf jaar geleden. (foto Zonneplan)
In de gemeente Tynaarlo liggen 4,1 keer zoveel zonnepanelen als vijf jaar geleden. (foto Zonneplan)

Tynaarlo gemeente met meeste zonnepanelen per huishouden

Algemeen

TYNAARLO - Tynaarlo is de gemeente met de meeste zonnepanelen per huishouden in de provincie Drenthe. Dat blijkt uit cijfers van energiebedrijf Zonneplan.

Zonneplan heeft onderzoek gedaan naar de toename van het aantal zonnepanelen per huishouden in de afgelopen vijf jaar. In Drenthe was het aantal zonnepanelen per huishouden in 2021 3,7 keer groter dan in 2016. In de gemeente Emmen is deze toename het grootst. Daar was het aantal zonnepanelen per huishouden in 2021 liefst 4,5 keer zo groot als vijf jaar geleden. Emmen is hiermee de enige Drentse gemeente die boven het landelijk gemiddelde van 4,3 scoort. In de gemeente Tynaarlo is het aantal zonnepanelen per huishouden 4,1 keer groter dan in 2016.

In absolute zin is Tynaarlo zelfs de gemeente met de meeste zonnepanelen per huishouden in Drenthe. Volgens Zonneplan is er een verband tussen de goede score van Tynaarlo en het gemiddelde inkomen in deze gemeente. Inwoners van Tynaarlo hebben namelijk het hoogste gemiddelde bruto jaarinkomen per inwoner van alle gemeenten in de provincie Drenthe en hebben dus meer geld beschikbaar om te investeren in duurzame oplossingen, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen. Ook geeft de gemeente Tynaarlo veel voorlichting over de mogelijkheden van zonnepanelen, bij onder andere grote nieuwbouwprojecten in de gemeente. Hiermee wil de gemeente woningeigenaren in Tynaarlo stimuleren om hun huizen te verduurzamen. Dit lijkt volgens Zonneplan vruchten af te werpen.

De grote toename van het aantal zonnepanelen is volgens Zonneplan sterk gerelateerd aan de gestegen energieprijzen sinds oktober vorig jaar. Hoe duurder het is om elektriciteit van het net af te nemen, hoe sneller zonnepanelen zichzelf immers uitbetalen.