Cynthia de Groot met Captain Hook.
Cynthia de Groot met Captain Hook.

Cynthia de Groot wint met Captain Hook nationale titel Nadac Hoopers

Algemeen

DEN DUNGEN - Cynthia de Groot uit Zuidlaren is afgelopen weekend met haar hond Captain Hook Nederlands kampioen Nadac Hoopers geworden.

Nadac Hoopers is een hondensport waarbij de hond zelfstandig een parcours moet afleggen langs poortjes, om tonnen en door tunnels. De sport is afgeleid van het bekendere Agility, maar dan laagdrempeliger. Bij Nadac Hoopers staat de handler op een centraal punt. Door middel van lichaamstaal en stemcommando’s stuurt de handler de hond over het parcours.
Cynthia de Groot (29) is sinds drie jaar eigenaar van Captain Hook, die zijn naam dankt aan het feit dat hij een witte vacht heeft met één zwart oog. Hook, zoals zijn roepnaam luidt, is afkomstig uit Griekenland, waar hij als pup van een vuilnisbelt in Athene werd gehaald. De hond is in Griekenland opgevangen en gesocialiseerd, en vervolgens naar Nederland overgebracht en door Cynthia de Groot en haar partner ‘geadopteerd’.
De inwoonster van Zuidlaren besloot bij hondenschool Sport4Dogs in Zuidlaarderveen een gehoorzaamheidscursus te gaan volgen. Dat smaakte naar meer. ,,Hook bleek erg leergierig te zijn”, vertelt De Groot. Via trainster Aafke Snijder van Sport4Dogs kwam zij in aanraking met Nadac Hoopers, een tak van sport waarvan ze het bestaan toen nog niet af wist. ,,Om te beginnen met Agility moet een hond eigenlijk minimaal 18 maanden zijn. Daar was Hook nog te jong voor.”
Afgelopen weekend werd in het Brabantse Den Dungen het Nederlands kampioenschap Nadac Hoopers gehouden. In totaal 67 honden bonden in verschillende categorieën de sportieve strijd met elkaar aan. Cynthia de Groot werd met Captain Hook kampioen in de categorie Technical A1. Namens hondenschool Sport4Dogs namen nog drie hondeneigenaren met hun viervoeters deel aan het kampioenschap. Aafke Snijder werd met haar hond Lunarlites Rule the World ETDM (Rebel) tweede in de categorie Technical B1. De Groot: ,,Technical B1 is een klasse hoger. Dus binnen Nadac Hoopers kan ik met Hook nog stappen maken.”