Hendrik Hachmer tijdens zijn lezing bij Historische Vereniging Zuidlaren.
Hendrik Hachmer tijdens zijn lezing bij Historische Vereniging Zuidlaren.

Lezing over vrouwen in de zeevaart bij historische vereniging

Algemeen

ZUIDLAREN - Historische Vereniging Zuidlaren heeft gisteren de derde bijeenkomst van het seizoen 2022-2023 gehouden.

Hendrik Hachmer, directeur van het Veenkoloniaal Museum in Veendam, verzorgde een lezing met als titel ‘Voortvarende vrouwen in de Veenkoloniale zeevaart’. Hij gaf aan dat er in het jaar 1856 470 zeekapiteins hun adres hadden in Veendam. Ook in bijvoorbeeld de Pekela’s en Stadskanaal waren in die tijd veel zeekapiteins. Vrouwen voeren vaak mee op de schepen. De vrouw stond aan het roer van het schip, de man deed het overige werk. Ook de kinderen gingen mee op de schepen. De Pekelders lagen bij de zeevaart voor op de Veendammers, omdat zij als eersten al naar Oost-Europa - zoals Sint Petersburg - voeren.

In de Veenkoloniën waren in die tijd veel houtzagerijen. De schepen vervoerden veel hout, vandaar ook de vele schepen uit die regio. Er ontstond in de loop van de tijd een levendige handel in vele soorten goederen. Veel landen keken overigens vreemd aan tegen de veenkolonialen, juist omdat die veel vrouwen aan boord hadden; iets wat in andere landen niet het geval was. De vrouwen moesten zichzelf ontwikkelen. De kinderen werden aan boord door de moeders onderwezen.

Er zijn in die tijd relatief gezien weinig ongelukken in de scheepvaart voorgekomen. Bij een overlijden op zee werd een stoffelijk overschot in een vat met alcohol geconserveerd en op die manier vervoerd naar de thuishaven, waar de begrafenis plaatsvond. Op verschillende begraafplaatsen in de Veenkoloniën is het bewijs daarvan nog steeds waar te nemen.

Als dank voor zijn presentatie werd Hendrik Hachmer een smakelijk presentje aangeboden.

De volgende bijeenkomst van Historische Vereniging Zuidlaren is de nieuwjaarsreceptie op 4 januari 2023. Deze bijeenkomst zal worden opgeluisterd door het trio De Fiebeldekwinten.