Afbeelding

Drenten bijna kwart van inkomen kwijt aan energie

Algemeen

TYNAARLO - De gestegen energiekosten hakken er bij inwoners van de gemeente De Wolden het hardst in. Zij zijn liefst 28 procent van hun inkomen kwijt aan de energierekening. Ook Borger-Odoorn scoort een hoge energiequote, terwijl men in Meppel en Assen er juist het meest genadig van afkomt. In de gemeente Tynaarlo bedraagt de energiequote 21,7 procent. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, op basis van CBS-gegevens.

Zonneplan berekende per gemeente en provincie de gemiddelde maandelijkse energiekosten en zette dat af tegen het besteedbaar inkomen per huishouden, gecorrigeerd voor verschillen in grootte en samenstelling. In De Wolden liggen de maandelijkse energiekosten momenteel op 696 euro per huishouden, terwijl een doorsnee huishouden 2483 euro verdient. In Meppel daarentegen verdient men gemiddeld genomen een kleine 200 euro meer en liggen de energiekosten juist 175 euro lager. In Tynaarlo houdt men na betaling van de energierekening het meest over: liefst 633 euro meer dan in De Wolden.

Inwoners van Drenthe, Friesland en Groningen komen gemiddeld genomen tot een energiequote van meer dan 22 procent. In Flevoland gaat het daarentegen om ‘slechts’ 15 procent. Ook in de overige drie Randstadprovincies valt dit getal relatief gezien nog mee. Desondanks is het overal alle hens aan dek, want al bij een energiequote van 10 procent wordt gesproken van zogeheten ‘energiearmoede’.

Zonneplan deed dit onderzoek om uit te zoeken in welke delen van Nederland men het meest kan besparen door gebruik te maken van een dynamisch energiecontract. Met zo’n contract verschilt de prijs voor gas dagelijks en de stroomprijs zelfs elk uur, afhankelijk van de markt. De prijzen zijn een dag van tevoren inzichtelijk via een app. De afgelopen twaalf maanden bespaarden gebruikers gemiddeld 24,6 procent aan stroomkosten en 9 procent aan gaskosten ten opzichte van Nederlanders met een vast of variabel contract. Een Drents huishouden zou daarmee gemiddeld 82 euro per maand besparen.