Deze vakantiewoning ligt te dicht bij de N34 om er  permanent te kunnen wonen.
Deze vakantiewoning ligt te dicht bij de N34 om er permanent te kunnen wonen. (Foto: Google streetview)

Bewoners Zeegserweg in Schipborg moeten vakantiewoning uit

Algemeen

SCHIPBORG – Bewoners van recreatiewoningen aan de Zeegserweg in Schipborg kunnen er niet blijven wonen. Het college van de gemeente Aa en Hunze zal niet meewerken om de recreatiebestemming om te zetten naar een woonbestemming. Dit is een bittere pil voor de bewoners van enkele van de recreatiewoningen, die hadden gehoopt dat ze in hun vakantiewoning konden blijven wonen.

De gemeente deed in het kader van het project Vitale vakantieparken onderzoek of het mogelijk was om dit cluster solitaire vakantiewoningen te transformeren naar een woonbestemming. Het gaat om negen vakantiewoningen die voor een deel permanent bewoond worden. Ook de bewoners vragen al jaren actief om aandacht om in aanmerking te komen voor de transformatie, omdat het recreatieve gebruik van de woningen steeds verder afneemt. Eigenaren en huurders zijn er permanent of langdurig gaan wonen wat strijdig is met het geldende bestemmingsplan.

Uit onderzoek is gebleken dat wonen in twee van de negen woningen niet mogelijk is in het kader van de Wet geluidshinder. ,,De woningen liggen te dicht bij autoweg N34 en het geluid komt ver boven de norm uit die is toegestaan”, zegt wethouder Bas Luinge. ,,Ook is een goede ruimtelijke ordening niet mogelijk bij deze twee woningen. Een goede leefomgeving is hier niet mogelijk. Bij het project Vitale Vakantieparken spreken we van één park en één plan. Dus kunnen we het ook niet toestaan voor de andere zeven woningen.”

De eigenaren en huurders zijn in een besloten bijeenkomst geïnformeerd door het college. ,,De teleurstelling was groot”, aldus de wethouder die aangeeft dat de woningen wel voor recreatief gebruik mogen worden verhuurd of gebruikt. ,,Permanente bewoning is niet toegestaan, daar zullen we ook op gaan handhaven.”

Over de termijn waarbinnen de bewoners de vakantiewoningen moeten verlaten kan de wethouder nog niets zeggen. Luinge wil eerst met de bewoners in gesprek. ,,Iedereen krijgt een redelijke termijn voor het vinden van een oplossing of het vinden van andere huisvesting.”