
Staatsecretaris belooft gelijke behandeling voor inwoners Drenthe
AlgemeenANNERVEENSCHEKANAAL – De verwachtingen van inwoners van Aa en Hunze en bestuurders uit Noordoost-Drenthe zijn hoopvol gestemd na het bezoek van staatsecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw. De D66-politicus had een luisterend oor en zijn gesprekspartners kregen het gevoeld dat ze eindelijk gehoord worden.
De staatssecretaris bood eerst zijn excuses aan, omdat hij nu pas inging op de uitnodiging om naar Drenthe te komen. Hij gaf aan dat hij eerder had moeten komen. Vervolgens hield hij twee gesprekken over de gevolgen van gas- en zoutwinning in het gebied. Het eerste gesprek was met gedeputeerde Tjisse Stelpstra, burgemeester Marcel Thijsen van Tynaarlo en burgemeester Anno Wietze Hiemstra van Aa en Hunze. ,,We hebben het rapport van de parlementaire enquête besproken. Drenthe wordt daarin genoemd, maar krijgt niet dezelfde aandacht als Groningen. De staatssecretaris gaat met de aanbevelingen uit het rapport aan de slag en beloofde dat de inwoners van het aardbevingsgebied in Drenthe gelijk zullen worden behandeld als de Groningers”, zegt Hiemstra. ,,Daarnaast is het nog steeds niet duidelijk bij welk loket de mensen in Drenthe hun schade door mijnbouw moeten melden, bij het Instituut voor Mijnbouwschade Groningen die de schade door het Groningerveld afhandelt of de Commissie Mijnbouwschade voor de schade uit andere gebieden. Ook de situatie van de omgekeerde bewijslast drukt op de inwoners van onze gemeente. Op plekken waar die regeling geldt, moet de NAM bewijzen dat de schade aan gebouwen niet door de gaswinning komt. Elders ligt de bewijslast bij de eigenaren van de gebouwen. Wij willen dat meer inwoners onder de eerste regeling gaan vallen. Daarnaast spelen natuurlijk de gevolgen van de gestapelde mijnbouw. In Noordoost-Drenthe hebben we te maken met verschillende gasvelden en ook te maken met zoutwinning. De staatsecretaris heeft beloofd dieper in de materie te duiken en de gestapelde mijnbouw meer aandacht te geven.” De burgemeester is blij dat het contact met de staatssecretaris is gelegd. ,,We kunnen nu de contacten intensiveren. Daar is van beide kanten behoefte aan. De lijnen zullen korter worden en dat is een goede zaak.
Vervolgens ging Vijlbrief met inwoners uit het gebied in gesprek. ,,Het ging boven verwachtingen”, zegt Ina Oortwijn uit Annerveenschekanaal. ,,De staatssecretaris was goed ingelezen. We hebben onder meer de waardedalingsregeling, waar postcode 9654 Annerveenschekanaal buiten valt, onder zijn aandacht gebracht. Hij belooft daar op korte termijn mee aan de slag te gaan. Hij was dan wel Gaston niet, maar de staatsecretaris was een goede vervanger.” Oortwijn doelt hier mee op de actie die ze met plaatsgenoten Marie Claire Neesen en Andre Hagenkamp op poten zette: Gaston wanneer kom je bij ons? De kans dat je een prijs in de Postcodeloterij wint is in Annerveenschekanaal groter dan dat je onder de waardedalingsregeling valt. Oortwijn overhandigde de staatsecretaris aan het eind van het gesprek turf, jenever en achterdocht en 175 handtekeningen. ,,Hij heeft een stukje van de achterdocht weggenomen. Maar natuurlijk moet hij zijn beloftes wel waar gaan maken.”
Vijlbrief beloofde dat hij vaker terug zal komen om met inwoners uit het gebied in gesprek te gaan. De inwoners mogen ook hun lastige dossiers verzamelen en opsturen naar de staatsecretaris. Hij beloofde deze dossiers van gedupeerden te bekijken. ,,Het zal niet direct gebeuren, maar er is op korte termijn aandacht voor onze situatie. En dat is een positieve uitkomst van dit bezoek”, aldus Hiemstra en Oortwijn.