Inwoners van Tynaarlo slepen de laatste deksteen op het 'nieuwe  hunebed'.
Inwoners van Tynaarlo slepen de laatste deksteen op het 'nieuwe hunebed'. (Eigen foto)

Hunebedbouwers actief in Tynaarlo

Algemeen

TYNAARLO - Met vereende krachten werd vrijdag het laatste deksteen op het hunebed geplaatst. Mannen en vrouwen uit het Tynaarlo van 2023 werkten zich net als de hunebedbouwers van weleer in het zweet om het grafmonument op zijn plaats te krijgen. 

De Stichting Tynaarlo 1200 had het idee opgevat om in het kader van het 1200-jarig bestaan van het dorp een hunebed te bouwen. ,,In de boeken werd Aarlo voor het eerst in 820 genoemd. Het is hiermee het oudst genoemde dorp van Drenthe. Het leek ons een goed idee om het oudst genoemde dorp het jongste hunebed te geven”, zegt Hans Westerhof namens de stichting ,,En zo zijn we aan de slag gegaan. Niet zoals de hunebedbouwers vroeger deden, we hebben bij de bouw machines gebruikt om de verzamelde keien op elkaar te plaatsen. Alleen vonden we dat de laatste steen op de manier uit vroeger tijden moest worden gedaan. En zo hebben we vrijdag de handen uit de mouwen gestoken. Het was een hel klus.”

Het hunebed is klaar en zal op Hemelvaartsdag onthuld worden. Het is nu nog verborgen. ,,In het Hemelvaartsweekend hebben we een heel feestprogramma om het jubileum, dat eigenlijk in 2020 was, gevierd worden. Door de bekende omstandigheden kon de de jubileumviering niet door gaan. Dit jaar is het eindelijk zo ver.”