Partners van mensen met afasie vonden het prettig lotgenoten te treffen.
Partners van mensen met afasie vonden het prettig lotgenoten te treffen. (Eigen foto)

Naasten van mensen met afasie in zonnetje gezet foto opgevraagd

Algemeen

ZUIDLAREN – De Stichting In contact met Afasie hield zaterdag een bijenkomst voor de naasten van mensen met afasie. Het werd een geslaagde middag.

Mensen leven in voor en tegenspoed met elkaar en dan krijgt een van hen een beroerte met afasie tot gevolg. Dat trekt een enorme wissel op de relatie. Afasie is een taalstoornis door niet aangeboren hersenletsel, meestal door een beroerte, ofwel herseninfarct/hersenbloeding. Afasie heeft grote gevolgen voor de communicatie. 
Stichting In Contact organiseert ontmoetingen met betrokkenen waarin men over dit onderwerp in gesprek gaat. ,,De één gaat alleen door het dal, anderen doen het samen. Partners waren er, bleven en zijn er nog steeds. De deelnemers zijn allemaal dankbaar dat de liefde, na inmiddels heel wat jaren leven met afasie, hen nog steeds verbindt. Maar, het is veranderd”, zegt Vicky Voorbraak van de stichting. ,,Als het lichaam een knuffel door pijnsensaties ten gevolge van een halfzijdige verlamming minder goed kan verdragen, het vertellen van verlangens of voeren van diepgaande gesprekken niet meer lukt, wordt een groot verlies ervaren. Helaas weten we dat lang niet alle relaties standhouden na zo’n ingrijpend life-event. Professionele hulp en het volgen van Hersenz-programma’s hebben deze deelnemers daarbij ondersteund. Daarnaast waren zij het roerend met elkaar eens: zorg ervoor dat je allebei je eigen dingen blijft doen, maar blijf elkaar vinden.

De liefhebbende naasten wilde de stichting eens in het zonnetje zetten. ,,In een ontspannen sfeer werd zaterdag genoten van zelfgemaakte pizza’s. Henk verzorgde prachtige muziek en vanuit atelier Molenaar uit Norg kon meegedaan worden aan een creatieve workshop. Partners gaven aan het prettig te vinden dat ook zij lotgenoten konden treffen. ,,Al met al niet alleen gezellig, maar ook waardevol.”

Afbeelding
Afbeelding