Bezoekers krijgen in de synagoge in Zuidlaren uitleg over de Sabbat-tafel. (foto: Liam Kuiper/LK Media)
Bezoekers krijgen in de synagoge in Zuidlaren uitleg over de Sabbat-tafel. (foto: Liam Kuiper/LK Media)

Warmte speelt deelnemers Open Monumentendag parten

Algemeen

ZUIDLAREN - Het mooie weer van de laatste dagen heeft de deelnemers aan de Open Monumentendag in Zuidlaren, Vries en Eelde enigszins parten gespeeld. 

Het Comité Tynaarlo had dit jaar de krachten gebundeld om de inwoners van Tynaarlo, toeristen en andere belangstellenden de gelegenheid te geven om nader kennis te maken met de monumenten in de gemeente. ,,Want elk monument heeft zijn eigen verhaal en is heel divers’’, zegt Hannie Blaauw namens het comité. In de gemeente Tynaarlo konden belangstellenden terecht bij diverse monumenten, die elk op hun eigen wijze invulling gaven aan de dag. 

Zo waren er activiteiten in de tuin van museum De Buitenplaats in Eelde, in de synagoge in Zuidlaren, op landgoed Bosch en Vaart in Vries, op het terrein van psychiatrisch ziekenhuis Dennenoord in Zuidlaren en in de Dorpskerk in Zuidlaren. ,,Het aantal bezoekers per locatie verschilde wel, bij de één was er meer publieke belangstelling dan de ander. Ik denk dat het warme weer daar zeker debet aan is geweest en dat is eigenlijk ook wel begrijpelijk.’’ Dat weerhoudt de verschillende partijen er echter niet van om volgend jaar wederom de handen ineen te slaan en weer samen te gaan werken op Open Monumentendag. ,,Sterker nog: we willen onze activiteiten dan nog verder uitbreiden. Want hoe meer zielen, hoe meer vreugd.’’