Burgemeester Thijsen heeft het echtpaar Vijfschaft gefeliciteerd met hun 60e trouwdag. (foto: Persbureau Drenthe)
Burgemeester Thijsen heeft het echtpaar Vijfschaft gefeliciteerd met hun 60e trouwdag. (foto: Persbureau Drenthe)

Willem en Hennie Vijfschaft vieren diamanten huwelijk

Algemeen

YDE - Willem Vijfschaft en Hennie Hamming uit Yde hebben woensdag een bijzonder huwelijksjubileum bereikt: ze zijn 60 jaar getrouwd en vieren daarmee hun diamanten huwelijk.

Willem wordt geboren in Peize als jongste van negen kinderen, Hennie ziet het levenslicht in Ubbena. Willem gaat naar de LTS in Groningen, waarna hij bij rijwielhandel Joppie de Jong in Lieveren aan het werk komt. Hennie verhuist met haar ouders en zus naar Yde en gaat naar de huishoudschool in Vries. Daarna gaat ze als hulp in de huishouding aan de slag in Haren. Het stel ontmoet elkaar ontmoet bij dancing Nijdam in Eelde, al staat Willem daar volgens Hennie meer aan de bar dan op de dansvloer. Op hun huwelijksdag op 20 december 1963 is het een streng winter met gladde wegen, veel sneeuw en sneeuwduinen, waardoor de gasten er bijna niet doorkomen. 

Het echtpaar woont eerst drie jaar bij de ouders van Hennie in Yde, waarna ze een woning aan de Pelikaanstraat krijgen van de woningstichting. Daar wonen ze 29 jaar met veel plezier. Als er een nieuwbouwplan tegenover hun woning komt bouwen ze daar een nieuw huis, door Willem zelf uitgegraven met de shovel. Direct na hun huwelijk is Willem als smeerjongen bij de asfaltmolen van Wegenbouw Gruno in Tynaarlo begonnen en na drie jaar wordt hij shovelmachinist, wat hij 42 jaar met veel plezier doet. Na zijn VUT-regeling is hij voor zichzelf begonnen en koopt een shovel en een kraantje, waarmee hij tot aan zijn ziekte met hart en ziel aan de slag is, want werken is zijn hobby.

Willem en Hennie hebben samen een zoon en twee dochters en zijn de gelukkige opa en oma van zes kleindochters. Hennie is, tot de kinderen de deur uit zijn, thuis en heeft daarna verschillende mensen geholpen in de huishouding. Ook zit ze al meer dan 50 jaar op gym en tijdens het 75-jarig bestaan van sportvereniging Yde De Punt heeft ze samen met het jongste lid van de vereniging de verloting gedaan. Ze is ook actief bij de Vrouwen van Nu en ze zit nog op volksdansen. In zijn jeugd doet Willem mee aan de autocross en wint ooit de eerste prijs in het Friese Hallum. Hennie doet mee aan de damesautocross in Yde, waar ze de derde prijs wint. Dieptepunt in hun leven is het overlijden van hun kleindochter Esmee op 18-jarige leeftijd. Vergeten zullen ze haar nooit, want ze dragen haar nog altijd mee in hun hart.

Samen hebben Willem en Hennie vele fietsweekendjes beleefd, vaak samen met zus en zwager Hillie en Piet Bennink, want fietsen doen ze graag. Daarnaast zijn ze ook lang twee keer per jaar naar hun favoriete vakantieland Turkije geweest. Helaas kunnen ze door de ziekte van Willem geen drukte aan huis hebben en ze vieren hun huwelijksjubileum dan ook alleen met de kinderen en kleinkinderen. Het echtpaar heeft op hun trouwdag bezoek gehad van burgemeester Marcel Thijsen, die het paar namens de gemeente Tynaarlo heeft gefeliciteerd.