Fred Menko geeft een lezing over zijn opa Adolf Menko. (eigen foto)
Fred Menko geeft een lezing over zijn opa Adolf Menko. (eigen foto)

Lezing over Adolf Menko in synagoge Zuidlaren

Algemeen

ZUIDLAREN - Fred Menko geeft op zondag 18 februari een lezing over zijn opa Adolf Menko in de Synagoge van Zuidlaren. 

Adolf Menko (1888-1963) kwam uit een Joods gezin met veertien kinderen en was na de Tweede Wereldoorlog de enige overlevende van zijn generatie. Twee broers waren een natuurlijke dood gestorven, alle andere broers en zusters en vele van hun aangetrouwde familieleden en nakomelingen waren vermoord. Dat lot trof ook Adolfs eigen zoon Siegfried in Mauthausen. 

Het boek ‘Veertien kinderen’ is geschreven door een kleinzoon van Adolf, Fred Menko. Hierin komen vele ontstellende geschiedenissen voorbij: Westerbork, Auschwitz, Sobibor, Mauthausen, Het Apeldoornsche Bosch, de kampen voor dwangarbeid, de tragiek van de Joodse Raad. Ontzagwekkend was de moed van de jeugdige Palestinapioniers en het heldhaftige verzet van vele dominees. Veertien kinderen geeft een beklemmend beeld van racisme, vervolging, deportatie en moord, een geschiedenis die ook nu nog nauwelijks te bevatten is. 

Fred Menko werd geboren in 1951 in Enschede in een Joods gezin als jongste van twee broers. Hij studeerde geneeskunde in Groningen, werd internist in Leiden en klinisch geneticus in Amsterdam. Hij begon dit boek als een documentatie van zijn familiegeschiedenis, maar het project groeide uit tot een bewustwording van gebeurtenissen waarover zijn ouders en grootouders niet spraken.

De lezing begint om 15.00 uur, belangstellenden kunnen zich aanmelden via info@synagogezuidlaren.nl.