Afbeelding
(Eigen foto)

Repair Café Eelde-Paterswolde

Algemeen

EELDE – Het Repair Café Eelde-Paterswolde is op iedere tweede vrijdag van 13.00 tot 16.30 uur geopend in Ons Dorpshuis aan Bähler Boermalaan 4 in Eelde. Vrijwilligers zijn aanwezig om bijvoorbeeld klokken, huishoudelijke en elektrische apparaten, kleding en speelgoed te repareren. 

Het repaircafé startte acht jaar geleden als onderdeel van Ruilen in Eelde in de catacomben van het appartementencomplex Noordwijk. ,,Toen Ruilen in Eelde er niet meer was ging het repaircafé zelfstandig verder als een onafhankelijke groep vrijwilligers zonder rechtspersoonlijkheid en zonder bestuur die maatschappelijk relevant bezig wil zijn en die deskundigheid en ervaring graag met anderen wil delen”, vertelt Reinier Wagenaar die samen met Margreet van der Schoot Ruilen in Eelde oprichtte. Zij coördineren nog steeds de groep vrijwilligers. 

,,Om het onderling contact tussen bewoners van Eelde-Paterswolde te bevorderen, nodigde Ons Dorpshuis ons uit om per september 2015 naar het dorpshuis te verhuizen. En daar zitten we nog steeds.” 

Als tegenprestatie voor het gebruik van de ruimte in Ons Dorpshuis repareren de vrijwilligers in voorkomende gevallen alles wat stuk is en het Repair Café maakte de vervanging van de onderstellen van tafels mogelijk.

Het repaircafé blijft gratis toegankelijk en de gasten hoeven niet te betalen voor reparaties en consumpties. ,,De consumpties voor de gasten worden betaald uit het spaarvarken met vrijwillige bijdragen van gasten. Het geld dat overblijft wordt gebruikt voor de aanschaf van gereedschap, voor onvermijdelijke kantoorkosten en voor een vrijwillige bijdrage aan Repair Café International, de organisatie waarbij Repair Café Eelde-Paterswolde is aangesloten”, legt Wagenaar uit. 

,,Net als destijds bij Ruilen in Eelde is de manier van omgang met elkaar en met de gasten op basis van gezond verstand, gelijkwaardigheid, flexibiliteit en onderling vertrouwen. Dat gaat al acht jaar goed zonder vastgelegde regels. Bij het nemen van besluiten hebben alle vrijwilligers evenveel inbreng. De coördinatie zorgt voor de samenstelling van het team, voor de informatie per nieuwsbrief die onregelmatig verschijnt en voor externe contacten. Het repareren van spullen verbindt mensen en maakt het repaircafé maatschappelijk relevant.”