Enkele van de door Marga van Vliet-Smits beschilderde klompen.
Enkele van de door Marga van Vliet-Smits beschilderde klompen. (Eigen foto)

Klompen met motorafbeeldingen in Klompenmuseum

Algemeen

EELDE - Vera Carasso, directeur Museumvereniging, heeft donderdag de nieuwe expositie Nooit te Bont in het Klompenmuseum in Eelde geopend. De tentoonstelling is tot 3 november te bezichtigen.

,,Wij kregen afgelopen zomer bezoek van Bertus van den Hof van het Klompenmuseum. Gezien het thema voor 2024 van zijn museum, zou mijn privécollectie handbeschilderde klompen er wellicht goed bijpassen”, zegt Marga van Vliet-Smits uit Tweede Exloërmond die bezig is om hun voormalige atelier weer nieuw leven in te blazen. ,,Mijn uit de hand gelopen hobby heb ik sinds onze verhuizing naar Tweede Exloërmond, weer opgepakt. Het bevat kleine klompjes met de handtekeningen erop van diverse bekende motorcoureurs, waaronder Giacomo Agostini, Carl Fogarty, Freddy Spencer, Troy Corser, en Paul Smart. Maar ook grote, draagklompen met bekende motormerken worden getoond.”

Er is nog meer te zien. Beroemde kunstenaars en ontwerpers, waaronder de gerenommeerde schoenontwerper Jan Jansen, hebben hun meesterwerken op klompen achtergelaten. Het resultaat is verbluffend: een regenboog van kleuren en gedurfde ontwerpen, zoals het traditionele Staphorster stipwerk. Elk paar klompen vertelt zijn eigen unieke verhaal. In de expositie Nooit te Bont! komen Franse meesterstukken samen met het oer-Hollandse ambacht, met klompen die pronken met sierlijk gesneden dieren, bloemen en frivole krullen. 

Het Internationaal Klompenmuseum is te vinden aan Wolfhorn 1a in Eelde (050-3091181 en info@klompenmuseum.nl). Meer informatie is te vinden op www.klompenmuseum.nl.

Afbeelding
Afbeelding