De wolf tijdens zijn tochtje door Eelde.
De wolf tijdens zijn tochtje door Eelde. (Beeld: Allart van der Haar)

Wolf wandelt door straten van Eelde

Algemeen

EELDE – Het was tweede paasdag 1 april. Maar het was geen 1 aprilgrap. Een wolf liep op deze dag door Eelde. De inwoners keken vreemd op. Een automobilist achtervolgde het dier en maakte een filmpje.

Op de beelden is te zien dat de wolf door straten aan de zuidwestkant van Eelde loopt, ter hoogte van De Drift en de Koedijk. Hij loopt vervolgens het weiland in. Het dier werd al eerder gespot in de buurt van Bunne. 

Dat een wolf in de kop van Noord-Drenthe te zien is en door straten in de bebouwde kom loopt, is opmerkelijk. Vermoedelijk gaat het om een zwervend dier dat alleen opereert.

In Drenthe verblijven twee wolvenroedels: een in Midden-Drenthe en een in het Drents-Friese Wold. Of de wolf die in Eelde liep afkomstig is van een deze roedels, is onbekend.

Wolven zijn van nature schuw en gaan mensen uit de weg. Wolven zien mensen als een mogelijk gevaar. Daarom zijn wolven niet snel te zien. Gebeurt dat toch, blijf dan rustig en geef de wolf de ruimte. Als de wolf toch te dichtbij komt, ga luid praten en gebaren maken. Loop de wolf niet achterna en lok de wolf niet met eten of op een andere manier. Houd honden aan de lijn. Het is verstandig om altijd ongeveer 100 meter afstand te houden. In het onwaarschijnlijke geval dat een wolf in de buurt komt als men aan het fietsen is, is het verstandig om te stoppen. Sprint niet weg. Dat triggert het jachtinstinct. Een wolf kan tot wel 60 kilometer per uur rennen en kan een fietser met gemak bijhouden. Als de fietser stopt, druipt de wolf vaak vanzelf af. Gebeurt dat niet: ga hard praten en maak gebaren.